Hladiny riek na západnom i strednom Slovensku stúpajú. Viaceré z nich dosahujú 2. stupeň povodňovej aktivity

Hladiny riek na západnom i strednom Slovensku stúpajú. Viaceré z nich dosahujú 2. stupeň povodňovej aktivity
Dominik Cenkner

Najskôr desiatky cm snehu, potom desiatky cm dažďa. Počasie na Slovensku opäť raz ukazuje svoju silu. Na pozore musia byť najmä obyvatelia na pomedzí západného a stredného Slovenska.

Počasie u nás v dnešný sviatočný deň ovplyvňuje rozsiahla a hlboká tlaková níž nad Nórskym morom a severnou Európou. Práve po jej južnom okraji k nám od západu prúdi vlhký a veľmi teplý vzduch.

Aktuálne tak na väčšine územia prevláda oblačná až zamračená obloha. Slabé zrážky sa vyskytujú len na severe Žilinského kraja. So zrážkami však treba v priebehu dňa počítať aj na ďalších miestach. 

Teplotne zažívame prudké oteplenie. Na západe Slovenska teplota stúpa až k +15 °C. To spôsobuje rýchle topenie snehu, ktorý napadol krátko pred Vianocami. Spolu zo zrážkami tak na mnohých miestach hrozia povodne.

Hladiny riek dosahujú povodňové stupne

V priebehu Štedrého dňa zažili povodne obyvatelia hlavného mesta. Dunaj sa totiž v Bratislave vylial hneď na niekoľkých miestach. 

Aktuálne však už jeho hladina postupne klesá. Stúpajú ale rieky na pomedzí západného a stredného Slovenska. Viacero z nich dosahuje až 2. stupeň povodňovej aktivity.

Spomeňme napr. tok rieky Nitry, ktorý o 10:45 h dosiahol úroveň 276 cm a teda 2. SPA. Hladina má pritom ďalej stúpať.

Aktuálna situácia na vodných tokoch, zdroj: shmu.sk
Aktuálna situácia na vodných tokoch, zdroj: shmu.sk

Pozor si musia dať aj vodiči na cestách. Rýchlo sa totiž môžu dostať do tzv. aquaplanningu. Okrem toho je za Bošanmi v smere do Klátovej Novej Vsi na ceste blato.

Situáciu budeme ďalej pozorne sledovať. 

V platnosti sú aj výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti viacero výstrah 2. stupňa. Pozor si treba dať na povodne, povodne z topiaceho sa snehu a dažďa a povodne z trvalého dažďa. 

Hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk
Hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk

Väčšina z výstrah je v platnosti do 26. decembra, niektoré však až do 27. decembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd