Hlavným zdrojom prachu nie je Sahara. Vedci prišli s novými poznatkami

Hlavným zdrojom prachu nie je Sahara. Vedci prišli s novými poznatkami
Veronika Salayová

Hlavným zdrojom prachových emisií vraj nie je severná Afrika, ako tvrdia zastarané matematické modely. Vedci prišli s novým názorom...

Profesor Adrian Chappell z Univerzity Cardiff sa vo svojom výskume dlhodobo zameriava na eróziu vetrom a emisie prachu. Výsledky jeho vedeckého bádania boli publikované v odbornom časopise Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Výsledky práce jeho vedeckého tímu spochybňujú dlho zažitú predstavu, že dominantnými zdrojmi globálneho prachu sú severná Afrika a Blízky východ. Zo získaných poznatkov vyplýva, že emisie prachu nie sú konštantné, ale menia sa sezónne a „presúvajú“ sa medzi pologuľami.

Vedec zdôrazňuje, že prach má zásadnú úlohu pri regulácii klímy, radiačnej rovnováhy, kolobehu živín, tvorbe pôdy, kvalite ovzdušia, a dokonca aj ľudského zdravia. Kolobeh emisií, prenosu a usadzovania prachu má na životné prostredie pozitívne aj negatívne účinky.

 

Zastaralé modely sú nahradené novými poznatkami

Modely emisií prachu však boli vyvinuté pred takmer 30 rokmi, kedy bolo k dispozícii oveľa menej údajov. Preto vedci vychádzali z určitých predpokladov – jedným z nich bolo, že zemský povrch je rovnomerne pokrytý večne sypkým a suchým materiálom, ktorý je všadeprítomný a spôsobuje emisie prachu.

Vedci preto použili nový prístup a pomocou družíc vytvorili globálny súbor bodov emisií prachu. Ukázalo sa, že súčasné modely nadhodnocujú úlohu severnej Afriky ako hlavného zdroja globálnych emisií prachu. 

Výskum odhalil, že sa emisie prachu menia v závislosti od ročného obdobia a medzi pologuľami, a to z púští vo východnej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike, rovnako ako z krovinatých oblastí v Austrálii a Severnej Amerike.

Veľa prachu je aj inde

„Súčasné modely poskytujú iba zlomok informácií založených na prachu v atmosfére nad severnou Afrikou a Blízkym východom. Na južnej pologuli sa predpokladalo len málo emisií prachu. To je však v rozpore s terénnymi pozorovaniami a skúsenosťami ľudí v týchto oblastiach,“ konštatuje Chappell.

 

Nové poznatky majú zásadný význam pre modely vo veľkom meradle, pretože vlastnosti prachu sa líšia napríklad v závislosti od toho, odkiaľ pochádza. Okrem iného bude preto potrebné revidovať niektoré historické rekonštrukcie, ktoré vysvetľujú zmeny klímy v minulosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd