VIDEO: Horí poľský národný park Biebrza. Vznikajú tam aj vzdušné víry

Biebrzańska Veronika Salayová

Hasiči od nedele bojujú s požiarmi v národnom parku Biebrza v Poľsku. Horí viacero lokalít a plamene sú neúprosné. Pri požiaroch sa dokonca tvorili mohutné vzdušné víry pripomínajúce tornáda. 

Od nedele zúria lesné požiare v najväčšom národnom parku v Poľsku. Pod požiare sa podpísalo hlavne sucho a veterné počasie.

Požiare sa stále šíria, a to rôznymi smermi. Veterno bude aj počas nasledujúcich dní a zrážky sa majú v Poľsku objaviť až v piatok, aj to nie veľmi výrazné. 

Národný park Biebrza je pokrytý rašeliniskami, ktoré je veľmi ťažké uhasiť, preto sa pri hasení požiaru používajú najmä lietadlá. Do hasenia sa zapájajú aj dobrovoľní hasiči a vojaci územných obranných síl.

Celkovo sa odhaduje, že sa spálilo okolo 6 000 hektárov Národného parku Biebrza z celkovej plochy 60 000 hektárov. Počas včerajšieho dňa zhorelo okolo 3 000 hektárov.

Horia prevažne rašeliniská, čo je pre hasičov zložitá situácia, pretože oheň je ukrytý pod zemou a hasiči musia byť opatrní, aby nespadli do horiacej rašeliny. Podľa najnovších informácií boli na akciu vyslané ďalšie sily vrátane vrtuľníkov.

Na mieste požiaru vznikali aj mohutné vzdušné víry, ktoré sa nazývajú aj ohnivé víry. 

Ide o jav, kde okrem okolitého vetru produkujú väčšie požiare aj ,,svoj“ vietor. Ten vzniká výraznými výstupnými prúdmi teplého vzduchu. Tieto vetry môžu byť až 10-násobne silnejšie ako prirodzený vietor v okolí požiaru. Pri požiaroch sa vplyvom týchto výstupných prúdov môže vytvoriť aj vír pripomínajúci tornádo, uvádza vznik týchto javov Neer (2003).   

Požiare zničili veľmi cenné prírodné oblasti, v ktorých sa nachádzajú hniezdne biotopy a kŕmne oblasti vtákov. Príčinou požiaru bolo nelegálne pálenie trávy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd