Horskí záchranári ukončili vydávanie lavínových správ. Na horách si však stále dávajte pozor

Horskí záchranári ukončili vydávanie lavínových správ. Na horách si však stále dávajte pozor
Dominik Cenkner

Každý poctivý turista si pred návštevou našich hôr počas zimnej sezóny, ale aj mimo nej, klikne na stránky horských záchranárov či na portál laviny.sk. Práve tam totiž nájdu informácie a dôležité údaje z lavínových správ. Pre túto sezónu však toto vydávanie skončilo.

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) ukončilo pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2023/2024. Informovalo o tom v piatok na svojom webe, upozorňuje TASR.

„Silné oteplenie v posledných dňoch spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky. Tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách približne nad 1700 metrov nad morom v závislosti od orientácie a tvaru terénu,“ priblížili horskí záchranári.

 

Na horách si stále dávajte pozor

Napriek tomu, že stredisko už lavínový stupeň nevydáva, vo vyšších polohách Tatier je stále dosť snehu. Prevládajú jarné podmienky s firnovým snehom, preto sa najmä v popoludňajších hodinách môžu vyskytnúť lavíny z mokrého snehu.

„Situáciu priebežne sledujeme a v prípade výrazných zmien ju budeme aktualizovať na našom blogu,“ dodali horskí záchranári.

 

Meteoúdaje, ktoré HZS zbiera, môže verejnosť naďalej sledovať na jej meteoportáli. Výstrahy na horách budú aktualizovať na stránke hzs.sk.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd