Horúčavy, lejaky či búrky. Tento kontinent bol v roku 2023 najviac postihnutý katastrofami

Horúčavy, lejaky či búrky. Tento kontinent bol v roku 2023 najviac postihnutý katastrofami
Dominik Cenkner

Ázia zostala aj v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof na svete, ktoré spôsobuje počasie, klíma a voda. Podľa novej správy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) povodne a búrky spôsobili najvyšší počet hlásených obetí a hospodárskych strát, zatiaľ čo vplyv vĺn horúčav sa stal ešte viac závažnejší.

V správe o stave klímy v Ázii v roku 2023 sa zdôrazňuje zrýchľujúce sa tempo kľúčových ukazovateľov zmeny klímy, ako je teplota povrchu, ústup ľadovcov a zvyšovanie hladiny morí, ktoré budú mať závažné dôsledky pre spoločnosti, hospodárstva a ekosystémy v regióne.

V roku 2023 boli teploty morskej hladiny v severozápadnej časti Tichého oceánu najvyššie v histórii. Dokonca aj Severný ľadový oceán postihla vlna morských horúčav.

Ázia sa otepľuje rýchlejšie, ako je celosvetový priemer. Trend otepľovania sa od obdobia 1961 - 1990 takmer zdvojnásobil. Mnohé krajiny v regióne zažili v roku 2023 najteplejší rok v histórii, spolu s množstvom extrémnych podmienok, od sucha a horúčav až po záplavy a búrky.

„Zmena klímy zhoršila frekvenciu a závažnosť takýchto udalostí, čo má hlboký vplyv na spoločnosti, ekonomiky a, čo je najdôležitejšie, na ľudské životy a životné prostredie, v ktorom žijeme,“ uviedla generálna tajomníčka WMO, Celeste Saulo.

 

Desiatky katastrof

V roku 2023 bolo podľa databázy mimoriadnych udalostí v Ázii zaznamenaných celkovo 79 katastrof spojených s hydrometeorologickými rizikami. Z nich viac ako 80 % súviselo so záplavami a búrkami, ktoré si vyžiadali viac ako 2 000 obetí a priamo zasiahli deväť miliónov ľudí.

Napriek rastúcim zdravotným rizikám, ktoré predstavujú extrémne horúčavy, sa úmrtnosť v dôsledku horúčav často nehlásila. Aj v roku 2023 boli zraniteľné krajiny opäť neúmerne postihnuté.

„Napríklad tropický cyklón Mocha, najsilnejší cyklón v Bengálskom zálive za posledné desaťročie, zasiahol Bangladéš a Mjanmarsko. Včasné varovanie a lepšia pripravenosť zachránili tisíce životov,“ uviedla Armida Salsiah Alisjahbana, výkonná tajomníčka Hospodárskej a sociálnej komisie pre Áziu a Tichomorie (ESCAP), ktorá bola partnerom pri vypracovaní správy.

„V tejto súvislosti je správa o stave klímy v Ázii v roku 2023 snahou o preklenutie rozdielov medzi vedou o klíme a rizikami katastrof prostredníctvom návrhov politík založených na dôkazoch. ESCAP a WMO budú v partnerskej spolupráci naďalej investovať do zvyšovania ambícií v oblasti klímy a urýchlenia implementácie rozumnej politiky vrátane poskytovania včasného varovania všetkým v regióne, aby nikto nezostal pozadu, keďže naša kríza súvisiaca so zmenou klímy sa naďalej vyvíja,“ píše sa v správe.

Prehľad hlásených katastrof v roku 2023 súvisiacich s hydrometeorologickými rizikami v ázijskom regióne
Prehľad hlásených katastrof v roku 2023 súvisiacich s hydrometeorologickými rizikami v ázijskom regióne, ESCAP a Medzinárodná databáza katastrof (EM-DAT)

Teploty, zrážky a povrchová teplota morí

Priemerná ročná teplota pri zemskom povrchu v Ázii v roku 2023 bola druhá najvyššia v histórii, o 0,91 °C vyššia ako priemer rokov 1991 - 2020 a o 1,87 °C vyššia ako priemer rokov 1961 - 1990. Mimoriadne vysoké priemerné teploty boli zaznamenané od západnej Sibíri po strednú Áziu a od východnej Číny po Japonsko. Japonsko a Kazachstan zaznamenali rekordne teplé roky.

V roku 2023 boli zrážky pod normálom vo veľkých častiach Turanskej nížiny (Turkménsko, Uzbekistan, Kazachstan), v Hindúkuši (Afganistan, Pakistan), v Himalájach, v okolí Gangy a dolného toku rieky Brahmaputra (India a Bangladéš), v pohorí Arakan (Mjanmarsko) a na dolnom toku rieky Mekong. Juhozápadnú Čínu postihlo sucho, pričom takmer každý mesiac roku 2023 bol pod úrovňou normálnych zrážok a dažde spojené s indickým letným monzúnom boli podpriemerné.

Povrch mora v oblastiach Kurošio prúdového systému (západná časť severnej časti Tichomorskej panvy), Arabského mora, južného Barentsovho mora, južného Karského mora a juhovýchodného Laptevovho mora sa otepľuje viac ako trikrát rýchlejšie ako celosvetovo priemerná teplota povrchu mora.

V roku 2023 boli plošné priemerné anomálie teploty povrchu mora v severozápadnej časti Tichého oceánu najteplejšie v histórii. Barentsovo more je označené za horúce miesto zmeny klímy, pretože otepľovanie povrchu oceánu má veľký vplyv na pokrytie morským ľadom a existuje mechanizmus spätnej väzby, v ktorom strata morského ľadu naopak zvyšuje otepľovanie oceánu, pretože tmavší povrch mora môže absorbovať viac slnečnej energie ako vysoko reflexný morský ľad.

Otepľovanie hornej časti oceánu (0 m - 700 m) je obzvlášť výrazné v severozápadnej časti Arabského mora, Filipínskom mori a moriach východne od Japonska, a to viac ako trikrát rýchlejšie ako celosvetový priemer.
Morské vlny horúčav - dlhotrvajúce obdobia extrémnych horúčav, ktoré ovplyvňujú oceán - sa vyskytli vo veľkej oblasti Severného ľadového oceánu, vo východnej časti Arabského mora a v severnej časti Tichého oceánu a trvali tri až päť mesiacov.

 

Na záver dodajme, že kompletnú správu nájdete na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd