Horúčavy v Taliansku atakujú rekordy. Desiatky ľudí denne omdlievajú pred Koloseom

Horúčavy v Taliansku atakujú rekordy. Desiatky ľudí denne omdlievajú pred Koloseom
Zuzana Macháčová

Stred a juh Talianska čelia silným horúčavám. Na Sicílii dosiahli v nedeľu teploty +47 °C. V Kalábrii hasiči v nedeľu bojovali s požiarmi porastov. Severné regióny v uplynulých dňoch opäť zasiahli prudké búrky a krupobitie.

Taliansko zaplavuje ďalšia vlna horúčav. Sicílska agentúra pre civilnú ochranu oznámila, že v niektorých oblastiach východnej časti ostrova vystúpila v nedeľu teplota až na +47 °C.

Táto hodnota sa blíži k európskemu teplotnému rekordu +48,8 °C, ktorý bol nameraný práve na Sicílii v auguste 2021, pripomenula agentúra Reuters.

Vrcholný deň vlny horúčav

V utorok, ktorý bol vyhlásený za vrcholný deň vlny horúčav, ukazovali teplomery na Sicílii hodnoty v rozmedzí +46 až +47 °C v oblasti medzi mestami Mazara del Vallo a Sciacca. Na Sardínii bolo v oblasti Campidano-Inglesiente zaznamenaných +46 °C.

V rôznych častiach Kalábrie, najjužnejšieho regiónu kontinentálneho Talianska, horeli v nedeľu lesy a iné porasty. Na pomoc pri hasení požiaru prišli hasiči z Kampánie a Lazia, ako aj zo sicílskej Messiny. O škodách ani zranených nie sú žiadne informácie.

V Ríme turisti omdlievajú

Vzhľadom na horúčavy, ktoré tvrdo zasiahli taliansku metropolu, úradníci vyzvali na urýchlenú zmenu otváracích hodín Kolosea. V dôsledku teplôt presahujúcich +40 °C v rade na pamiatku denne omdlieva približne 70 - 80 ľudí.

Flaviovský amfiteáter sa v súčasnosti otvára od 9.00 h, keď už silno svieti slnko a zatvára sa o 19.15 h, teda v čase, keď prudké horúčavy začínajú pomaly ustupovať.

Flaviov amfiteáter v Ríme, Ilustračné foto, zdroj: Pajor Pawel/Shutterstock.com
Flaviov amfiteáter v Ríme, Ilustračné foto, zdroj: Pajor Pawel/Shutterstock.com

Turisti z celého sveta, ktorí chcú navštíviť slávnu pamiatku, sú v týchto dňoch často vystavení čakaniu na slnku. Práve v blízkosti Kolosea je zaznamenaných najviac prípadov odpadnutia v dôsledku tepla.

Sever Talianska bojuje s búrkami

Sever Talianska už niekoľko dní sužujú prudké a nebezpečné poveternostné javy. Za posledných 24 hodín bolo v regiónoch Lombardia a Emilia-Romagna zaznamenaných 46 búrok s krupobtím.

V Emilia-Romagna, čiastočne zničenej májovými povodňami, boli najväčšie škody zaznamenané v provinciách Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, Ferrara a Ravenna. V Lombardii krupobitie a nárazový vietor zničili úrodu a hospodárske budovy, a to aj v oblastiach okolo Bergama, Brescie a Cremony.

Popadané stromy v dedine Gorgonzola v Lombardii, zdroj: PAP/EPA/ANDREA CANALI
Popadané stromy v dedine Gorgonzola v Lombardii, zdroj: PAP/EPA/ANDREA CANALI

Krúpy veľkosti tenisových loptičiek spôsobili od soboty do nedele obrovské škody na obilninách, zelenine, ovocí a vinohradoch. Na mnohých farmách sú poškodené aj skleníky a strechy budov, informoval poľnohospodársky zväz Coldiretti.

Niekoľko ľudí utrpelo zranenia v dôsledku tornáda na severe Talianska. Tornádo prešlo asi 30 kilometrov od Milána. V dôsledku lejakov došlo na mnohých miestach k záplavám. Padali veľké krúpy a silný vietor lámal stromy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd