Horúčavy nepoľavujú: Vyhlásili stav núdze a masovú evakuáciu

Horúčavy nepoľavujú: Vyhlásili stav núdze a masovú evakuáciu
Austrália Veronika Salayová

Austrálsky štát Nový Južný Wales vyhlásil týždňový stav núdze v reakcii na lesné požiare, ktoré už viac ako dva mesiace sužujú juhovýchod Austrálie. Úrady sa totiž pripravujú na návrat extrémnych podmienok počas víkendu.

Stav núdze v Novom Južnom Walese sa začne o 8.00 hod. miestneho času v piatok ráno a potrvá sedem dní, oznámila štátna premiérka Gladys Berejiklianová.

Meteorológovia predpovedajú, že podmienky budú v piatok v južnej Austrálii extrémne, s teplotami v oblasti Adelaide +42 ° C a +45 ° C v regiónoch.

Počet obetí lesných požiarov sa zvýšil na 17 ľudí a 18 je nezvestných.

Austrálski hasiči dnes vyzvali turistov, aby opustili oblasti na juhovýchode Austrálie, ktoré sužujú lesné požiare. Hromadná evakuácia kritických oblastí spôsobila, že na cestách sú početné dopravné zápchy.

Evakuačné príkazy boli vydané aj pre národný park Kosciusko a vo Viktórii úrady naliehajú na ľudí, aby opustili vysokohorské regióny a regióny východného Gippslandu.

Hasičský zbor v Novom Južnom Walese vyhlásil zónu uzavretú pre turistov, ktorá sa tiahne 240 kilometrov južne od letoviska Batemans Bay.

V krajine navyše dochádza palivo. Na niektorých čerpacích staniciach došlo úplne, zatiaľ čo iné obmedzili palivo na 50 litrov na vozidlo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd