Horúčavy v Európe zabili už viac ako 1500 ľudí. Európa je v plameňoch

Veronika Salayová

Horúčavy síce patria k letu, avšak majú aj svoju temnú stránky. V Portugalsku a Španielku horúčavy zabili v priebehu jedného týždňa vyše 1500 ľudí. 

Juhozápadná Európa už dlhší čas zažíva veľmi vysoké teploty nad +40 °C. V dôsledku tropických horúčav zomrelo v Európe niekoľko stoviek ľudí.

V Španielsku v období od 10. do 16. júla zomrelo na horúčav 510 ľudí, z ktorých 121 bolo nájdených v Madride, informuje Štátny zdravotný ústav Karola III. v Madride. Len v piatok a sobotu zomrelo v krajine 273 ľudí v dôsledku tepla.

V Portugalsku sa počet obetí vyšplhal ešte vyššie a presiahol číslo 1000. Portugalské Generálne riaditeľstvo zdravotníctva (DGS) v utorok uviedlo, že od 7. do 18. júla zomrelo v horúčavách spolu až 1063 ľudí. 

Medzi obeťami sú najčastejšie starší a dlhodobo chorí ľudia, avšak zomrelo aj niekoľko mladých a zdravých ľudí. Napríklad v Madride zomrel automechanik pri práci, kde v dielni vystúpila teplota na +45 °C. 

Horí aj Toskánsko

Španielsko, Portugalsko a aj Taliansko navyše v týchto dňoch zápasia aj s rozsiahlymi požiarmi lesov. Počas takmer týždeň trvajúcej vlny horúčav v Španielsku zhorelo viac ako 60-tisíc hektárov lesov a lúk. 

V Galícii tropické horúčavy prispeli k vypuknutiu viacerých požiarov, ktoré celkovo pohltili viac ako 20tisíc hektárov lesných porastov a lúk. Podľa údajov civilnej obrany rýchlo postupujúci živel zabil v Španielsku aj 2 ľudí a 15 zranil.

Približne 200 ľudí evakuovali v utorok večer v oblasti mesta Lucca v Toskánsku v dôsledku požiaru. Zhorelo tam asi 500 hektárov lesov a kríkov a podľa dostupných informácii 7 domov. 

Najkritickejšia situácia ohľadom lesných požiarov je v južnej a juhozápadnej Európe, ale extrémne sucho spôsobuje mnohé lesné požiare aj v ďalších európskych krajinách. Požiare horia aj v Nemecku či susednom Maďarsku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd