Horúčavy v Španielsku vrcholia. Teplota vystúpila na takmer +39 °C. Ide o nový európsky rekord!

Veronika Salayová

Na Pyrenejský ostrov dorazila extrémna vlna horúčav. Už počas stredy bolo v krajine prelomených mnoho teplotných rekordov, no horúčavy ešte nekončia. Dnes sme dokonca zaznamenali európsky rekord!

V Španielsku dnes a zajtra vrcholí vlna horúčav. Tepoty sa šplhajú k extrémne vysokým hodnotám, ktoré sú skôr typické pre jún alebo júl − určite nie pre koniec apríla. 

Na Pyrenejský polostrov totiž prúdi mimoriadne teplý vzduch z africkej Sahary, ktorý dvíha teploty až k rekordným hodnotám. Mnoho lokálnych teplotných rekordov bolo prekonaných už počas včerajšieho dňa a dnes to nebolo inak.

Dnes sa dokonca teplota vyšplhala ešte vyššie ako počas stredy. Najteplejšie bolo v Córdobe na juhu Španielska, kde teploty nemali ďaleko od extrémnej hranice +40 °C. Teplomery dnes popoludní ukázali teplotu až +38,7 °C.

Pekelne horúco bude aj v piatok

Ide o najvyššiu aprílovú teplotu v Španielsku, aká bola kedy zaznamenaná v histórii meraní. Dokonca − aj keď nejde o oficiálny údaj − táto hodnota prekonala aj celkový európsky teplotný rekord počas apríla. V apríli sa ešte nikdy takto vysoko teplota na našom kontinente nevyšplhala! 

Vysoké teploty v Španielsku však ešte nekončia. Aj počas piatku bude v tejto krajine priam pekelne horúco. Vlna horúčav bude vrcholiť a zajtra sa ukáže, či bude tento neoficiálny rekord prekonaný, alebo nie.

Sucho a nedostatok vody

Takéto vysoké teploty majú však aj svoju temnú tvár − odborníci varujú, že horúčavy zvyšujú riziko požiarov v už aj tak suchom zmietanej krajine.

Španielsko zažilo 36 po sebe nasledujúcich mesiacov s podpriemernými zrážkami. Vodné nádrže sú naplnené na 50 % – ​​o niečo viac ako vlani, no stále pod priemerom za posledné desaťročie.

Vodná kríza v tejto krajine je tak na spadnutie a hrozí, že v letných mesiacoch bude vody v Španielsku nedostatok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd