Hory začali zapáchať. Pre turistov platí „nechutné” nové pravidlo

Hory začali zapáchať. Pre turistov platí „nechutné” nové pravidlo
Zuzana Macháčová

Najvyššie hory sveta začali zapáchať. Pre turistov je po novom zavedené nové pravidlo, ktoré musia striktne dodržiavať O čo ide? 

Horolezci, ktorí sa pokúšajú vystúpiť na Mount Everest, budú musieť odteraz akceptovať nové pravidlo.

Exkrementy horolezcov na Evereste sa úplne nerozložia v teple a to predstavuje problém.

Obec, ktorá pokrýva väčšinu regiónu Everest, zaviedla nové pravidlo v rámci širších opatrení, ktoré sa pokúšajú realizovať. Naše hory začali zapáchať,” povedal pre BBC Mingma Sherpa, vedúci predstaviteľ okresu Pasang Lhamu. 

„Dostávame čoraz viacej sťažností, že na skalách je vidieť ľudské exkrementy. Je to veľmi nechutné," dodáva Sherpa. Vzhľadom na extrémne teploty sa exkrementy, ktoré horolezci zanechajú na Evereste, úplne nerozložia.

Horolezci, ktorí sa pokúšajú zdolať Mount Everest a neďalekú horu Lhoce, si tak po novom budú musieť v základnom tábore kúpiť vrecká na výkaly, ktoré im po návrate skontrolujú.

Upratovacie práce

V základnom tábore, kde sa horolezci aklimatizujú na nadmorskú výšku, sú tiež samostatné stany, ktoré slúžia ako toalety, pod ktorými sú umiestnené sudy na zber exkrementov.

 

Väčšina horolezcov a pomocného personálu má tendenciu kopať jamu, ale čím vyššie idú na horu, tak v niektorých lokalitách je menej snehu, a tak musia ísť na záchod vonku. Len veľmi málo ľudí prináša svoje exkrementy späť v biologicky rozložiteľných vreckách pri výstupe na vrchol Mount Everestu.

Odpadky taktiež zostávajú veľkým problémom na Evereste a ďalších horách v regióne, aj keď sa stále zvyšuje počet čistiacich kampaní, vrátane každoročnej kampane vedenej nepálskou armádou.

Odpad zostáva hlavným problémom najmä vo vyšších táboroch, kam sa nedostaneme,“ hovorí Chhiring Sherpa. Podľa odhadov sa medzi prvým táborom na úpätí Everestu a štvrtým táborom smerom na vrchol nachádzajú približne 3 tony ľudských výkalov. „Predpokladá sa, že polovica z toho je vo štvrtom tábore,“ dodal Čhiring Šerpa.

Štvrtý tábor si vyslúžil prezývku „otvorená latrína“ povedal Stephan Keck, horský vodca, ktorý tiež organizuje expedície na Everest.

South Col

South Col je štvrtý tábor, ktorý leží vo výške 7 906 m n. m., a je poslednou zastávkou pred záverečnou etapou výstupu na vrchol Mount Everestu a Lhoce. „Nenachádza sa tu takmer žiadny ľad a ani sneh, takže všade okolo je vidieť ľudské exkrementy,“ opisuje Keck.

Samospráva Pasang Lhamu chce nakúpiť zo Spojených štátov asi 8 000 vrecúšok na výkaly pre 400 zahraničných horolezcov a 800 členov pomocného personálu na nadchádzajúcu horolezeckú sezónu, ktorá sa začína v marci.

 

Tieto vrecúška obsahujú chemické látky a prášky, ktoré spevňujú ľudské výkaly a do veľkej miery ich zbavujú zápachu. Predpokladá sa, že jeden horolezec vyprodukuje v priemere 250 gramov exkrementov denne. Horolezci zvyčajne strávia asi dva týždne vo vyšších táboroch. 

„Na základe toho im plánujeme dať dve vrecúška, z ktorých každý môžu použiť päť- až šesťkrát,“ dodal Sherpa.

Testovanie nového pravidla aj na iných horách

Mingma Sherpa, prvý Nepálčan, ktorý zdolal všetkých 14 hôr nad 8 000 metrov, uviedol, že použitie takýchto vrecúšok na zbieranie ľudského odpadu bolo vyskúšané a testované aj na iných horách.
 
„Horolezci takéto vrecká používajú na Mount Denali (najvyššia hora v Severnej Amerike) a tiež v Antarktíde, preto sme to zaviedli aj na Evereste,“ hovorí pán Sherpa, ktorý je tiež poradcom Nepálskej horolezeckej asociácie. 
 
Nepálska ústredná vláda už v minulosti oznámila niekoľko pravidiel horolezectva, ale vyskytla sa kritika, že mnohé z nich neboli riadne implementované.
 
„Toto sa teraz všetko zmení. Budeme prevádzkovať kontaktnú kanceláriu a zabezpečíme, aby sa zaviedli naše nové opatrenia vrátane toho, aby horolezci priniesli späť svoje exkrementy," dodal na záver Sherp.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd