Hrozba, že do Zeme narazí asteroid, je pravdepodobnejšia, než si vedci doteraz mysleli

Veronika Salayová

Vedci z NASA podrobne skúmali miesta po páde asteroidov a prišli so znepokojivými výsledkami. Šanca, že našu planétu zasiahne obrovský asteroid, môže byť oveľa vyššia, ako sa pôvodne predpokladalo. 

Na našu planétu už neraz dopadol väčší či menší asteroid, ktorý zanechal „jazvu“ na povrchu zeme. Vedci podrobne skúmali tieto miesta a prišli s novým znepokojivým predpokladom.

Popredný vedec z Goddard Space Flight Center NASA James Garvin si myslí, že sme mohli nesprávne interpretovať stopy niektorých z najvážnejších zrážok asteroidov, ku ktorým došlo za posledných milión rokov. Ak má pravdu, pravdepodobnosť zásahu môže byť oveľa vyššia, ako predpovedajú súčasné odhady.

Najznámejší zo všetkých dopadov – náraz, ktorý pred 66 miliónmi rokov vyhubil dinosaury – je pozoruhodný svojou devastáciou života na Zemi. Bol to 10 km široký kolos, rádovo taký, ktorý zasiahne našu planétu každých 100 miliónov rokov.

Pôvodné odhady vedcov boli také, že menšie asteroidy, napríklad tie so šírkou 1 km, sa zrazia so Zemou v priemere každých 600 000 rokov, hoci pre tieto typy udalostí, samozrejme, neexistuje presné odhady.

Takže aj keď môžeme na oblohe skenovať skaly dostatočne veľké na to, aby nás potenciálne ohrozili, geologický záznam patrí medzi najspoľahlivejšie indikátory z minulosti. 

Nové výpočty sú znepokojivé

Garvin a jeho tím z NASA použili nový katalóg satelitných snímok s vysokým rozlíšením, aby sa bližšie pozreli na zvetrané pozostatky niektorých z najväčších impaktných kráterov vytvorených za posledný milión rokov v snahe lepšie posúdiť ich veľkosť. Na základe analýzy zistili, že tieto miesta sú oveľa väčšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Napríklad sa predpokladá, že preliačinu v Kazachstane so šírkou asi 12 až 14 km s názvom Zhaminshin vytvoril meteorit s priemerom 200 až 400 metrov, ktorý zasiahol Zem asi pred 90 000 rokmi. Na základe novej analýzy však táto dramatická udalosť mohla byť ešte katastrofickejšia a zanechala po nej kráter, ktorého priemer je v skutočnosti takmer 30 km.

Vedci z NASA prepočítali aj priemery okrajov troch ďalších veľkých kráterov a všetky sa zdvojnásobili alebo dokonca strojnásobili.

Dôsledky týchto analýz sú znepokojivé − naznačujú, že asteroidy s veľkosťou 1 km narazia do Zeme v priemere každých 10 000 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd