Svetu hrozí najväčšie vyhynutie druhov od doby dinosaurov

Veronika Salayová

Počet ohrozených druhov na zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) je vyšší ako kedykoľvek predtým a do 10 rokov hrozí vyhynutie viacerých druhov.

Za 10 rokov by mohlo vyhynúť viac ako milión rastlinných a živočíšnych druhov, varuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

V súčasnosti je na Červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) 142 500 druhov zvierat a rastlín a 40 000 z nich hrozí vyhynutie, pričom počet ohrozených druhov je najvyšší od roku 1964, kedy sa tento zoznam začal uverejňovať.

WFF varuje, že v nasledujúcom desaťročí by mohlo vyhynúť viac ako milión druhov zvierat a rastlín. Dodáva, že rastúce hrozby pre prírodné prostredie znamenajú, že nám hrozí vyhynutie mnohých druhov, a to najväčšie od čias vyhynutia dinosaurov.

Víťazi a porazení

Medzi najzraniteľnejšie druhy, ktoré nemecká pobočka WWF zaradila na zoznam „porazených roku 2021“ patria zvieratá ako napríklad slon africký (jeho populácia klesla o viac ako 86 % za 31 rokov), polárny medveď, ktorý je ohrozený topením arktického ľadu, ako aj šedý žeriav, či sťahovavé ryby ako losos.

Organizácia tiež opísala „víťazov roku 2021“, čiže druhy, ktorým sa za posledné roky darí viac.

Medzi nimi je napríklad rys pyrenejský (jeho populácia za dve desaťročia sa zvýšila viac ako 10-násobne), siamský krokodíl obývajúci Kambodžu, ktorý sa prvýkrát za 10 rokov znásobil vo svojom prirodzenom prostredí, alebo modrá veľryba, čoraz viac nájdená vo vodách južného Atlantiku.

„Ochrana ohrozených druhov už nie je len environmentálnym problémom, ale aj otázkou, či ľudstvo nakoniec skončí aj v Červenej knihe ako ohrozený druh, a tak sa stane obeťou vlastného spôsobu života,“ povedal Eberhard Brandes, riaditeľ nemeckej pobočky WWF.

Dodal, že treba naliehavo prijať rozhodné opatrenia na ochranu životného prostredia, predovšetkým na boj proti zmene klímy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd