Hrozí nám pandémia „zombie vírusu“? Topenie arktického perfmafrostu môže mať vážne následky

Dominik Cenkner

Topenie permafrostu v Arktíde môže podľa vedcov mať katastrofálne dopady na životné prostredie a ľudské zdravie. Kvôli rastúcim teplotám v tejto oblasti hrozí možnosť „prebudenia“ takzvaných zombie vírusov. Tie sú podľa výskumníkov schopné zostať aktívne a infekčné aj po tisícročiach.

Teploty v Arktíde sa v súčasnej dobe zvyšujú až štyrikrát rýchlejšie ako v iných častiach planéty, čo má za následok oslabenie hornej vrstvy permafrostu. Ide o večne zamrznutú pôdu, ktorá pokrýva pätinu severnej pologule a tvorí základ arktickej tundry a lesov Aljašky, Kanady a Ruska. Topenie takejto pôdy podľa odborníkov zvyšuje riziko uvoľnenia mumifikovaných organizmov a starovekých vírusov, ktoré sú v nej uchovávané po tisícročia.

Jean-Michel Claverie, emeritný profesor medicíny a genomiky na Lekárskej fakulte Univerzity Aix-Marseille vo Francúzsku, vykonal výskum rizík spojených s mrazenými vírusmi. Skúmal niekoľko kmeňov z permafrostu zo siedmich rôznych miest na Sibíri, aby zistil, či sú niektoré častice v týchto vzorkách stále infekčné. Hľadal predovšetkým „zombie vírusy“ a niekoľko z nich skutočne objavil.

Hrozí nám ďalšia pandémia?

Závery jeho výskumu, publikované v časopise Viruses, ukázali jednu skutočnosť. Izolované kmene z permafrostu zahŕňajú päť nových rodín vírusov, z ktorých dve boli už predtým identifikované.

Najstarší doposiaľ známy vírus bol získaný z podzemného jazera 16 metrov pod povrchom. Jeho vek sa odhaduje na približne 48 500 rokov. 

Najmladšie izolované vzorky potom pochádzali z obdobia pred 27 tisíc rokmi. Boli získané z obsahu žalúdka a srsti pozostatkov mamutov.

V súčasnej dobe vedci nevedia, ako dlho môžu byť vírusy a baktérie v permafroste infekčné. Claverie a jeho tím sa domnievajú, že stále infekčné vírusy predstavujú vážne riziko pre verejné zdravie, pokiaľ by sa vrátili k životu. „Vidíme stopy mnohých, mnohých, mnohých ďalších vírusov. Takže vieme, že tam sú. Nevieme určite, či sú stále živé a schopné infikovať, ale pravdepodobnosť toho je vysoká,“ povedal americkej stanici CNN.

Podobný názor zdieľa aj švédska profesorka klinickej mikrobiológie Birgitta Evengård. „Ak je v permafroste ukrytý vírus, s ktorým sme neboli v kontakte tisíce rokov, je možné, že naša imunitná obrana nie je dostatočná. Je správne rešpektovať situáciu a byť proaktívny, nie iba reaktívny,“ uviedla.

Podľa štúdie Claverieho tímu topenie zmrznutej pôdy bolo pravdepodobne zodpovedné za rozšírenie pandémie španielskej chrípky v roku 1918 a za vypuknutie epidémie antraxu na Sibíri, ktorá v období medzi júlom a augustom 2016 postihla desiatky ľudí a viac ako dvetisíc sobov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd