Hrozí už štvrtá erupcia na Islande. Magma sa veľmi rýchlo hromadí. Grindavík je v ohrození

Hrozí už štvrtá erupcia na Islande. Magma sa veľmi rýchlo hromadí. Grindavík je v ohrození
Zuzana Macháčová

Nová hroziaca erupcia na Islande. Magma sa hromadí rýchlosťou, ktorá by v najbližších dňoch mohla spustiť už v poradí štvrtú erupciu. Mesto Grindavík je opäť v ohrození. 

Ďalšia sopečná erupcia môže hroziť na polostrove Reykjanes na Islande. Odborníci predpovedajú, že v najbližších dňoch sa otvorí nová trhlina, potenciálne v meste Grindavík

Magma sa podľa Islandského meteorologického úradu (IMO) pod Svartsengi skutočne opäť hromadí rýchlosťou, ktorá by v najbližších dňoch mohla spustiť novú erupciu.

K včerajšiemu dňu ležalo pod zemou severne od mesta Grindavík okolo 7,6 milióna kubických metrov roztavenej horniny. Toto množstvo magmy je blízko k úrovniam, ktoré podnietili erupcie tej istej sopky v decembri 2023, 14. januára a potom znova 8. februára 2024.

Hrozí štvrtá erupcia na polostrove Reykjanes

Ak sa pozrieme na predvečer predchádzajúcich sopečných erupcií, pravdepodobnosť erupcie sa zvýši, keď objem dosiahne 8 až 13 miliónov metrov kubických," vysvetlil zástupca IMO vo vyhlásení. „Ak bude akumulácia magmy pokračovať rovnakým spôsobom, dolná hranica sa dosiahne už zajtra," dodal.

 

Ak by došlo k erupcii, varovanie bude veľmi krátke. „Znaky, že magma sa dostáva na povrch, by sa prejavili náhlou, lokalizovanou a intenzívnou mikroseizmickou aktivitou,“ vysvetlili odborníci z IMO. 

Možné scenáre

Vedci z IMO načrtli niekoľko možných scenárov očakávanej erupcie. Najpravdepodobnejším scenárom je erupcia magmy v oblasti medzi Stóra-Skógfell a Hagafell, medzi 5,9 km a 2 km severovýchodne od Grindavíku. V tomto scenári by sa láva mohla dostať do mesta za menej ako 4 hodiny.

K erupcii môže dôjsť aj v blízkosti Sýlingarfell, čo je 4,8 km severovýchodne od Grindavíku. V tomto prípade by sa láva mohla dostať do mesta za menej ako hodinu.

Erupcia však hrozí aj v samotnom meste, vysvetlili experti z IMO. V tomto prípade by úrady mali pravdepodobne 1 až 5 hodín na evakuáciu od prvého zaznamenaného zemetrasenia po skutočnú erupciu.

 

„Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že budúci týždeň dôjde k erupcii,“ povedala Kristín Jónsdóttir, špecialista na prírodné riziká z IMO. 

Jónsdóttir poukázala na to, že k erupcii môže dôjsť kdekoľvek v magmovom koridore a signály naznačujúce výskyt erupcií. „Ak seizmická aktivita zamieri na juh smerom na Grindavík, bude to trvať trochu dlhšie, takže na to bude čas varovať obyvateľov “ povedala Jónsdóttir. „Avšak hovoríme možno o pol hodine, hodine, čo je veľmi krátky čas. IMO hodnotí, že je tu značné nebezpečenstvo a povedala by som, že nocovať v Grindavíku nie je veľmi rozumné,“ dodala v závere

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd