Hrozí zrútenie mosta. Jedna z najdôležitejších trás vnútrozemskej plavby v Holandsku bola uzavretá

Hrozí zrútenie mosta. Jedna z najdôležitejších trás vnútrozemskej plavby v Holandsku bola uzavretá
Zuzana Macháčová

Holandsko čelí vysokej hladine vody. Na rieke Stuwweg v Maastrichte hrozí zrútenie mosta po tom, čo doň narazil hausbót. Jedna z najdôležitejších trás vnútrozemskej plavby v Holandsku bola uzavretá. Zložitá situácia je aj v Belgicku.

Vysoká voda ohrozuje najmä holandské provincie Utrecht, Severné Holandsko a Brabantsko. Úrady Vijfheerenlandenu v centrálnej časti krajiny varovali obyvateľov, že rieka Linge sa môže vyliať z brehov. Začala sa aj distribúcia vriec s pieskom.

Primátor mesta, Sjors Frohlich, odporučil obyvateľom, aby si cenné predmety premiestnili na vyššie poschodia svojich domovov. Vrecia s pieskom sú umiestnené v mnohých mestách vrátane Volendamu v strednom Holandsku. Niekedy to však nepomôže, vo štvrtok bol kemp v Roermonde na juhu krajiny úplne zaplavený.

Ako v piatok ráno informovala holandská cestná a vodohospodárska agentúra Rijkswaterstaat, hladina vody v Meuse pri Maastrichte sa mierne znížila, neznamená to však, že riziko záplav už nehrozí. Očakáva sa, že situácia sa môže v najbližších hodinách nepriaznivo zmeniť.

Jedna z najdôležitejších vnútrozemských plavebných trás je zablokovaná

Vysoká hladina vody v rieke Ij v Amsterdame si vo štvrtok večer vynútila uzavretie plavebnej komory Oranjesluis, informoval Rijkswaterstaat.

Ročne ním prejde 120 000 lodí. Je to jedna z najdôležitejších trás vnútrozemskej plavby v Holandsku. Ako informoval portál NOS, v krajine boli zatvorené aj mnohé ďalšie plavebné komory, predovšetkým na Meuse. Plavebné komory v Den Bosch, Veghel a Schijndel, ako aj v Zuid-Willemsvaart na juhu krajiny, sú momentálne zatvorené.

Výdatné zrážky od utorka zvýšili hladiny vody v riekach aj v Belgicku, čo viedlo k lokálnym záplavám. Hladiny vody začali vo väčšine provincií klesať, avšak pre niektoré rieky platia výstrahy pred povodňami.

V meste Bouillon na juhovýchode krajiny sa rozvodnila rieka Semois. Niektoré budovy boli zaplavené.

Belgický železničný operátor včera oznámil, že dočasne pozastavuje dopravu z Bruselu do Luxemburgu, pretože záplavy ohrozujú železničný most. Bola spustená náhradná komunikácia.

Zložitá povodňová situácia je už niekoľko dní aj vo Francúzsku a Nemecku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd