Hrozia EXTRÉMNE búrky. Aj v Rakúsku sa očakávajú tornáda, či lejaky. Kde to bude najhoršie?

Hrozia EXTRÉMNE búrky. Aj v Rakúsku sa očakávajú tornáda, či lejaky. Kde to bude najhoršie?
Dominik Cenkner

Počasie v strednej Európe naplno ovplyvňuje studený front. Kým pred ním aj k nám na Slovensko prúdi veľmi teplý, pôvodom až tropický, vzduch, do okolitých krajín prináša najmä búrky. Postupne sa to však začne meniť aj u nás.

O aktuálnej situácii informuje aj predpovedná služba Estofex. Smerom od juhozápadu bude zo Španielska cez juhovýchodné Francúzsko, alpskú oblasť do Česka, Poľska a Baltského mora postupovať výrazný zvlnený studený front. Teplý front bude postupovať z Estónska smerom na západ Ruska.

Pozdĺž studeného frontu a pred ním, kde sa vyskytuje dostatok vlhkosti v nízkej hladine, sa očakávajú rozsiahle búrky vrátane ojedinelých až roztrúsených silných búrok. Ďalšie búrky sa očakávajú pod výbežkom tlakovej níže so stredom nad južným Gréckom.

Pre sobotu 26. augusta vydala táto predpovedná služba aj najvyššie výstrahy pred búrkami, teda 3. stupeň. Kde hrozia?

Až 3. stupeň výstrah pred búrkami

Pre Katalánsko a výnimočne aj pre severovýchodné Španielsko bola vydaná výstraha 3. stupňa pred búrkami. Tamojší obyvatelia tam musia počítať s krupobitím aj o priemere 5 a viac cm, ničivými nárazmi vetra, silnými zrážkami a tornádami.

V severozápadnom Taliansku bol vydaný 3. stupeň najmä pre veľmi veľké krupobitie, ničivé nárazy vetra, silné zrážky a v menšej miere pre tornáda.

Na území juhovýchodného Nemecka a severozápadu Rakúska bol vydaný 3. stupeň. A to najmä pre ničivé nárazy vetra, veľké až veľmi veľké krúpy a v menšej miere pre silné zrážky a tornáda. Tie tak k nám budú čoraz bližšie. Našich susedov pritom silné búrky zasiahli už v piatok večer a v noci. Informovali sme vás o tom v tomto článku.

Škody pri krupobití v Rakúsku, zdroj: Sigi Fink
Škody pri krupobití v Rakúsku, zdroj: Sigi Fink

Ako to bude na Slovensku?

S búrkami dnes musíme počítať aj na Slovensku. Očakávajú sa najmä v severných častiach krajiny. 

Sprevádzané budú najmä krupobitím, silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Búrky tak aj u nás môžu spôsobovať škody. 

Situáciu pozorne sledujeme. K dispozícii je vám náš ONLINE textový prenos, ktorý nájdete na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí >>>na tento odkaz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd