Hrozia intenzívne BÚRKY a dokonca aj supercely. Odštartujú už na 1. mája

Peter Minárik

1. Máj prinesie na naše územie ešte slnečné a veľmi teplé počasie, no v Európe sa už očakávajú pomerne intenzívne búrky. Tie sa počas štvrtka už dostanú aj na naše územie a búrlivo bude aj v nadchádzajúcich dňoch. Pred nami je tak posledný, pokojný, slnečný a veľmi teplý deň.

Na našom území opäť zavládlo slnečné a veľmi teplé počasie, no nanešťastie toto príjemné počasie nebude trvať dlho. Sviatočný deň, ktorý máme pred sebou prinesie na naše územie ešte slnečné a veľmi teplé počasie, ktoré prinesie teploty siahajúce opäť nad +25 °C.

V Európe sa ozvú silné búrky

Zatiaľ čo u nás bude na 1. mája pokojné počasie, tak úplne iná situácia bude v západnej Európe, kde už hrozia silné búrky. Nad Európou sa totiž prehlbujú dve samostatné tlakové níže. Jedna v oblasti Stredomoria a druhá v oblasti Írska. Tieto dve tlakové níže budú akoby previazané studeným frontom, na ktorom sa bude rozvíjať búrková činnosť.

Pomerne nebezpečné podmienky panujú na 1. mája v oblasti východného Francúzska, v oblasti Beneluxu a západného Nemecka. V tejto oblasti sa očakáva počas popoludnia vznik početných búrok, ktoré budú aj veľmi intenzívne. Hodnoty instability CAPE budú dosahovať hodnoty až okolo 2000 J/Kg, čo sú veľmi výrazné hodnoty a okrem instability sa očakávajú aj výborné hodnoty strihu vetra a helicity, čo naznačuje, že počas popoludnia sú vhodné podmienky aj pre tvorbu superciel.

očakávané hodnoty instability CAPE v stredu
očakávané hodnoty instability CAPE v stredu, zdroj: wetterzentrale.de
 

Supercely patria k tým najnebezpečnejším búrkovým bunkám. Produkujú nebezpečné javy ako downburst, veľké krúpy a dokonca tornáda. Situácia v západnej Európe, tak na 1. mája bude pomerne nebezpečná.

Vo štvrtok sa búrky priblížia

Studený front sa v nadchádzajúcich dňoch bude neustále pohybovať smerom k severovýchodu a začne sa tak približovať k Slovensku. Už vo štvrtok sa na našom území počasie pokazí. Stále síce bude pomerne teplo, ale slnečné počasie nás už nečaká.

Na oblohe zavládne veľa oblačnosti a v priebehu popoludnia hrozí na juhozápade Slovenska aj výskyt prehánok, či búrok.

 

Intenzívne búrky sa budú tvoriť predovšetkým v Nemecku, v časti Česka, Rakúska a na Balkáne. Vo večerných hodinách sa očakáva tvorba búrkovej činnosti aj nad Maďarskom a búrky sa od juhu môžu z Maďarska dostať aj nad západné Slovensko.

Prípadné búrky však nebudú nebezpečné a sprevádzané budú najskôr výraznejšími zrážkami. Najnebezpečnejšie búrky nás tak čakajú práve v stredu v západnej Európe.

Pripravte sa však na to, že na Slovensku stabilné, slnečné počasie zajtra skončí a od štvrtka síce bude ešte teplo, no aj oveľa viac oblačnosti a možných zrážok.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd