Veľmi tesný prelet asteroidu uvidíme na vlastné oči: O 5 rokov nad Európou preletí obávaný Apophis

Veľmi tesný prelet asteroidu uvidíme na vlastné oči: O 5 rokov nad Európou preletí obávaný Apophis
Veronika Salayová

O 5 a pol roka veľmi blízko Zeme preletí obávaný asteroid Apophis. Prelet bude taký tesný, že ho budeme z Európy vidieť aj na vlastné oči. 

Astronómovia predpovedajú, že asi o 5 a pol roka bude vyše 300-metrový asteroid Apophis prelietať vo vzdialenosti približne 32 000 km od Zeme, čo je veľmi malá vzdialenosť v astronomickom meradle. 

V čase svojho objavu v roku 2004 asteroid Apophis, pomenovaný po démonskom hadovi v staroegyptskej mytológii, ešte predstavoval hrozbu pre Zem, pričom vedci predpovedali potenciálnu kolíziu v roku 2029. Odvtedy však astronómovia pomocou moderných technológií vypočítali presnú dráhu tohto asteroidu a zistili, že riziko kolízie je, našťastie, minimálne a asteroid bezpečne preletí okolo Zeme.

Apophis je podlhovastý kamenný asteroid v tvare arašidu, o ktorom sa predpokladá, že pozostáva prevažne z kremičitanových materiálov spolu so železom a niklom. Meria asi 340 metrov a 13. apríla 2029 by mal preletieť vo vzdialenosti približne 31 860 km od zemského povrchu a na niekoľko hodín sa stane viditeľným voľným okom, povedal vedec Michael Nolan z Univerzity v Arizone.

Asteroid sa objaví ako bod odrazeného slnečného svetla na nočnej oblohe nad Afrikou a Európou. Prelet Apophisu je prvým takýmto stretnutím, ktoré bolo vopred predpovedané v modernej astronómii.

NASA bude asteroid skúmať z blízka

Keď sa tak stane, očakáva sa, že kozmická loď vypustená NASA v roku 2016 bude schopná poskytnúť podrobné preskúmanie tohto zriedkavého blízkeho stretnutia. Preskúmanie Apophisu by mohlo poskytnúť odborníkom na planetárnu obranu cenné informácie o štruktúre a ďalších vlastnostiach asteroidov.

Čím viac vedci vedia o zložení, hustote a orbitálnom správaní takýchto vesmírnych objektov, tým väčšia je šanca na navrhnutie účinných stratégií odklonu asteroidov na zmiernenie hrozieb dopadu v budúcnosti.

Kozmická loď, ktorá teraz smeruje na stretnutie s Apophisom, je OSIRIS-REx. Táto kozmická loď NASA sa dostala do titulkov, keď pred tromi rokmi vzala vzorku pôdy z iného asteroidu a poslala ju späť na Zem v kapsule, ktorá v septembri tohto roku pristála v Utahu. 

Čo by sa stalo, ak...?

Je pochopiteľné, že mnoho ľudí má obavy pred týmto preletom. Vedci a astronómovia sa však zhodujú v tom, že prelet bude pre ľudstvo bezpečný. Hypoteticky by náraz tohto asteroidu nespôsobil zánik Zeme, ale došlo by k devastácii na veľkom území.

Asteroid veľkosti Apophis by potenciálne mohol zdevastovať veľké mesto alebo región, prípadne dopad na oceán by rozpútal obrovskú vlnu tsunami, čo by predstavovalo hrozbu pre pobrežné oblasti a ostrovy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd