Hryzú plážových návštevníkov, ale nie je to ich chyba. Záhadné správanie Uškatcov kalifornských

Zuzana Macháčová

Uškatce kaliforsnké čoraz častejšie napádajú návštevníkov pláží v južnej Kalifornii. Čo je za nezvyčajným správaním týchto zvierat?

Na návštevníkov pláží v južnej Kalifornii číha neočakávaná hrozba - Uškatec kalifornský (Zalophus californianus). Hoci tieto zvieratá zvyčajne útočia len vtedy, keď sa cítia ohrozené, prípady uhryznutia v náhodných situáciách sú čoraz častejšie.

Podľa správ miestnych médií len za posledný týždeň morské cicavce zranili najmenej dvoch ľudí na plážach v okrese Orange a piatich v okresoch Santa Barbara a Ventura.

Chorí a zmätení

Čo stojí za nezvyčajne agresívnym správaním uškatcov? Podľa odborníkov je to dôsledok otravy neurotoxínmi vylučovanými morskými riasami. Tento rok bol zaznamenaný rekordný rozkvet bol v Kalifornii. 

Alissa Demingová z Pacifického centra pre morské cicavce (PMMC) vysvetlila, že tieto zvieratá nenaháňajú ľudí po pláži, aby ich uhryzli. Keď sa tieto zvieratá zľaknú, veľmi často zaútočia na surferov a uhryznú ich.

Toxická látka zodpovedná za nezvyčajné správanie uškatcov je kyselina domoová, ktorú produkujú diatómy rodu Pseudo-nitzschia. Jej vysoké koncentrácie boli pozorované v okresoch Santa Barbara, Ventura a Orange.

Podľa údajov PMMC je tohtoročný rozkvet rias jedným z najväčších, aký bol kedy v Orange County zaznamenaný. Tento jav sa pozoruje čoraz častejšie, najmä počas rokov El Niňo, keď je oceán teplejší.

Obrovská hrozba pre zvieratá

Kvitnutie rias sa vyskytuje na jar a na jeseň. Diatómy požierajú ryby, ktoré potom konzumujú morské cicavce.

Konzumácia veľkého množstva otrávených rýb spôsobuje zvieratám poškodenie mozgu, kŕče a dokonca smrť. Podľa Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) v južnej Kalifornii z tohto dôvodu tento mesiac zomrelo už viac ako 1 000 jedincov a mnohí ďalší sú vážne chorí. Centrá pre starostlivosť o morské voľne žijúce zvieratá a ich rehabilitáciu majú problémy s ich umiestnením.

Ako vysvetlila verejnosti, nehrozí im, že sa nakazia kyselinou domoovou po uhryznutí morským ježkom. K otrave dochádza tráviacou cestou, napríklad konzumáciou otrávených morských plodov.

Kalifornské ministerstvo zdravotníctva bežne testuje mušle, slávky a hrebenatky na prítomnosť toxínov kyseliny domoovej. Od zberateľov mäkkýšov sa vyžaduje, aby týždenne predkladali vzorky na analýzu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd