Hubblov teleskop bez stopy zmizol. Záhadu musia rozlúštiť hráči „dračího doupěte“ od NASA

Hubblov teleskop bez stopy zmizol. Záhadu musia rozlúštiť hráči „dračího doupěte“ od NASA
Dominik Cenkner

Americká vesmírna agentúra (NASA) sa pokúša komunikovať vedu nečakanými spôsobmi. Na začiatku marca predstavila svoju prvú hru na hrdinov, v našich končinách známu ako „dračí doupě“ či „Dungeons & Dragons“, v ktorej kombinuje zábavu a poznanie. V hre bez stopy zmizne Hubblov teleskop.

„Nad mestom Aldastron na túlavej planéte Exlaris sa vznáša temné tajomstvo. Tamojší vedci, ktorí sa venujú štúdiu vesmíru, zmizli. A rovnako tak zmizol z okolia Zeme Hubblov vesmírny ďalekohľad. Len posádka odvážnych dobrodruhov môže odhaliť, čo sa stalo. Zvládnete túto výzvu?“

Toto nie je ukážka z nejakej videohry, ale z oficiálneho materiálu americkej vesmírnej agentúry NASA. Konkrétne z jej prvej hry na hrdinov, v našich končinách známej ako „dračí doupě“ či „Dungeons & Dragons“.

NASA, konkrétne jej Goddardovo kozmické stredisko, sa pokúša týmto spôsobom osloviť ďalšie skupiny mladých ľudí a vyvolať v nich záujem o vedu. Dobrodružstvo je totiž založené aj na využití fyzikálnych znalostí a poznaní, ktoré postavy nazbierajú pri svojej ceste.

 

Čo by sa stalo, keby Hubblov teleskop bez stopy zmizol?

Zápletkou hry je pátranie po Hubblovom ďalekohľade (reálne bol vypustený v roku 1990), ktorý sa v tomto rozprávaní nielenže nevyskytuje neďaleko Zeme, ale dokonca ani nikto netuší, že by kedy existoval. A pretože neexistuje, nemá Zem ani Webbov vesmírny ďalekohľad, chýba jej aj Medzinárodná vesmírna stanica.

A tiež v dôsledku postráda aj veľa technológií, ktoré naša civilizácia vďaka výskumom spojeným s nimi má. Napríklad tie, ktoré odhaľujú rakovinu, sledujú ohrozené druhy alebo dekódujú staroveké rukopisy.

V prípade, že máte tento typ hier radi, nasledujúci odsek nečítajte. Obsahuje totiž menšie spoilery.

Príbeh, kde sa hráči ujmú rolí vedcov z NASA, odhalí, že stanica bola unesená – a to pomocou mágie, respektíve „energie vákua“, bytosťami z fantastickej planéty Exlaris. A veľkú úlohu v tom zohráva aj drak. V tomto prostredí potom musia hráči záhadu vyriešiť a v ideálnom prípade ďalekohľad vrátiť do Slnečnej sústavy.

Pritom sa hráči dozvedia veľa zaujímavostí nielen o samotnom Hubblovom teleskope, ale aj o červenom posune, energii vákua, gravitačných šošovkách alebo temnej energii. Zápletka nie je nijako zásadne originálna, ale zaujímavo kombinuje zabehnuté klišé fantasy, ako sú temní elfovia, zelení draci alebo hamižní goblini, s reáliami nášho sveta, ako je práve Hubblov ďalekohľad.

Hru si môže zahrať každý

NASA túto hru, vlastne jedno dobrodružstvo, vydala 4. marca 2024. Je nezávislá na nejakom konkrétnom systéme, s ľahkou snahou sa dá teda zahrať v takmer akomkoľvek existujúcom systéme stolových hier na hrdinov.

Autorkou hry je mladá špecialistka NASA na komunikáciu, Christina Mitchellová. Tá sa v agentúre spočiatku podieľala na výbere snímok, ktoré sa budú verejne prezentovať, ale jej nový projekt ju posunul v komunikácii vedy oveľa ďalej: práve k tomuto ambicióznemu projektu.

 

Hra je dostupná zadarmo priamo na stránkach NASA. Okrem dobrodružstva je jej súčasťou aj štylizovaná mapa časti fiktívnej planéty Exlaris.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd