Hurikán Epsilon mieri k Európe. Zasiahnuť nás môže bombogenéza

Peter Minárik

Nad Atlantikom sa vytvoril ďalší hurikán Epsilon. Ten aktuálne neohrozuje obývané oblasti, no to sa zmení na začiatku týždňa, kedy sa priblíži k Európe.

Tohtoročná hurikánová sezóna je nad Atlantikom veľmi búrlivá. Minuli sa už mená pre hurikány a používa sa tak grécka abeceda, čo sa stalo len druhý krát v histórii. Môže za to veľmi teplá voda Atlantického oceána, ktorá praje prehlbovaniu tlakových níži a vzniku hurikánov.

Aktuálne sa nad Atlantikom nachádza hurikán Epsilon, ktorý nepredstavuje potencionálne nebezpečenstvo pre obývané oblasti. V nasledujúcich dňoch by mal zamieriť cez Atlantik smerom k Európe.

postup hurikánu Epsilon
postup hurikánu Epsilon

Európu však priamo hurikán neohrozuje. Silu hurikánu by mal Epsilon stratiť ešte nad Atlantickým oceánom a k Európe by mala doraziť tzv. post-tropická búrka.

Je však ešte pomerne otázne, čo sa všetko udeje, nakoľko numerické modely očakávajú, že juhovýchodne od Grónska môže dôjsť k zaujímavému vývoju.

Tu by sa totiž mala nachádzať tlaková níž, ku ktorej by sa mali pozostatky hurikánu Epsilon priblížiť.

Následne by táto tlaková níž mala ,,pohltiť,, zvyšky hurikánu a výrazne by sa mala prehĺbiť.

Tlak v strede tlakovej níže sa ešte v pondelok o 17:00 bude pohybovať na úrovni okolo 962 hPa, pričom v utorok o 02:00 by mal už poklesnúť na 937 hPa, čo je rozdiel o 25 hPa za 9 hodín.

Ak tlak v tlakovej níži poklesne za 24 hodín o 24 hPa, tak hovoríme o tzv. bombogenéze.

Okolo tejto tlakovej níže sa tak v noci z pondelka na utorok rozfúka silný nárazový vietor s rýchlosťou do 200 km/h a táto tlaková níž začne postupovať smerom k Európe. K pobrežiu Britských ostrovov by mala táto níž doraziť v stredu ráno.

Podľa dnešných simulácii by malo byť zasiahnuté predovšetkým Írsko a Škótsko, kde by nárazy vetra mali dosahovať rýchlosť až okolo 130 km/h, čo môže vyvolať vlny s výškou až 10 metrov.

V priebehu budúceho týždňa sa tak do Európy opäť dostane poriadne veterné počasie. V druhej polovici týždňa sa rozfúka aj v strednej Európe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd