Hurikány v Atlantiku si za uplynulú sezónu vyžiadali 161 obetí a škody za 70 miliárd dolárov

Ľubomír Franko

Včera začal posledný mesiac v roku a s príchodom decembra sa skončila tohtoročná sezóna hurikánov v Atlantickom oceáne. Tá priniesla celkovo 21 pomenovaných búrok, ktoré si vyžiadali 161 obetí a škody za 70,5 miliardy dolárov.

Uplynulá hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne bola z hľadiska počtu búrok výrazne nadpriemerná. Napriek tomu, že bol zaznamenaný priemerný počet hurikánov a silných hurikánov, škody sa vyšplhali až na 70,5 miliardy dolárov a počet obetí dosiahol 161.

Nadpriemerný počet búrok, priemerný počet hurikánov

Od 15. mája do 30. novembra, čo je dĺžka hurikánovej sezóny v Atlantiku, bolo celkovo zaznamenaných až 21 pomenovaných búrok, priemerne sa pritom pomenuje približne 14,4 búrok ročne. 

Búrkový systém dostane meno v momente, kedy jeho sila dosiahne úroveň tropickej búrky. To sa stane vtedy, keď búrkový systém rotuje a priemerná rýchlosť vetra v ňom dosiahne viac ako 63 km/h. Nie každá búrka sa ale stane hurikánom. Niektoré zoslabnú a neskôr sa rozpadnú. 

Mapa všetkých pomenovaných búrok hurikánovej sezóny v Atlantiku v roku 2021, zdroj: Wikipedia
Mapa všetkých pomenovaných búrok hurikánovej sezóny v Atlantiku v roku 2021, zdroj: Wikipedia

Z hľadiska počtu pomenovaných búrok tak môžeme hodnotiť uplynulú sezónu ako nadpriemernú. Z historického hľadiska ide o 3. najvyšší počet.

Počet hurikánov dosiahol 7, priemerne sa ich každú sezónu vyskytne 7,2. Hurikány, ktoré dosiahli kategóriu 4 a viac, boli 4, priemerne sa ich vyskytuje 3,2. Počet hurikánov tak môžeme hodnotiť ako priemerný.

Najsilnejší bol hurikán Sam, ktorého tlak klesol na 929 hPa a priemerná rýchlosť vetra pri ňom dosiahla 250 km/h. Sam našťastie nezasiahol pevninu a nevyžiadal si tak žiadne známe škody či zranenia.

Hurikán Sam z Medzinárodnej vesmírnej stanice, foto: NASA
Hurikán Sam z Medzinárodnej vesmírnej stanice, foto: NASA

161 obetí a škody za 70 miliárd dolárov

Tropické búrky a hurikány si tohtoročnú sezónu vyžiadali 161 obetí, čo nie je vysoký počet. Takéto číslo je aj vďaka včasným varovaniam meteorológov a modernej meteorologickej a hydrologickej infraštruktúre.

Búrky si vyžiadali škody až za 70,54 miliardy dolárov. Zaujímavosťou je, že väčšinu z týchto škôd spôsobil hurikán Ida, až 65 miliárd. Ida zasiahla juh USA a na pevninu sa dostala v oblasti Lousiany. Celkovo si vyžiadala až 72 obetí.

Zaujímavosťou tohtoročnej sezóny je aj to, že žiadny hurikán nedosiahol 5. kategóriu. V Atlantiku sa hurikán 5. kategórie naposledy vyskytol v októbri 2019. Lorenzo vtedy zasiahol Kapverdy a Azory, následne sa presunul nad západnú Európu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd