Husté sneženie dorazilo aj k našim susedom. Problémy má pražské letisko

Husté sneženie dorazilo aj k našim susedom.  Problémy má pražské letisko
Zuzana Macháčová

Nie len u nás, ale aj u susedov v Česku zavládla zima. Sneženie komplikuje dopravu aj tam. Hasiči mali mnoho výjazdov.

Dopravu na mnohých miestach v Českej republike už v piatok skomplikovalo sneženie. Meškanie mali aj lety odbavované na pražskom letisku.

Snežiť bude počas nadchádzajúceho víkendu nie len u nás na Slovensku, ale aj u susedov v Česku. 

Výstrahy 

Na juhu Čiech stále výdatne  sneží. Od piatkového dopoludnia napadlo v časti južných Čiech a Vysočiny 20 až 45 cm čerstvého snehu.

Sneženie bude s premenlivou intenzitou pokračovať aj v nasledujúcich hodinách až do dopoludnia. Na juhu Čiech spadne počas soboty ďalších 10 až 25 cm nového snehu. V platnosti sú aj tu výstrahy pre tvorbu snehových jazykov a závejov.

Zdroj: ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Spravodajský web Novinky.cz si na serveri Flightradar24 všimol lietadlá krúžiace severne od Prahy. „Dochádza k meškaniam," povedala Novinkám hovorkyňa pražského letiska Klára Divíšková. „Sneh musíme odpratať," dodala.

Letisko na sociálnej sieti X upozornilo, že komplikácie môžu pretrvávať aj v sobotu. Vzhľadom na dopravnú situáciu odporučilo ľuďom, aby si nechávali na cestu na letisko dostatočnú časovú rezervu.

Problémy v doprave a tisíce domácností sú bez elektriny

Hasiči v piatok večer informovali o stovkách zásahov na rôznych miestach republiky. „Od 11.00 h do 18.30 h sme zasahovali pri 101 dopravných nehodách v dôsledku nepriaznivého počasia. Ide takmer o dvojnásobok denného priemeru zásahov (58). Situácia má pozvoľna stúpajúcu tendenciu," napísali hasiči na X.

Juhočeský kraj zasiahlo v noci na sobotu intenzívne sneženie. Spoločnosť E.ON evidovala ráno poruchy, kvôli ktorým je bez dodávok elektrickej energie zhruba 10 tisíc odberateľov.

Mesto České Budejovice zháňa dobrovoľníkov na odpratanie snehu. Ľudia by mali zvážiť, či dnes budú jazdiť, pretože sa kvôli ťažkému a mokrému snehu sa začínajú objavovať polomy. Juhočeský hajtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvôli snehu kalamitný stav. 


Lyžiarska sezóna odštartovaná

Meškanie vlakov hlásili aj České dráhy. Spadnutý strom v piatok popoludní dočasne úplne zastavil premávku na železnici pri Domažliciach.

V Krušných horách napadlo viac než pol metra snehu. V Božom dare, najvyššie položenom meste v ČR, tak mohli podľa televízie Nova odštartovať lyžiarsku sezónu. Situáciu sledujeme v našom ONLINE textovom prenose aj v zahraničí. Všetko podstatné nájdete TU. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd