Hustý smog dusí deti v Pakistane. Len mesačné bábätko trpí zápalom pľúc

Hustý smog dusí deti v  Pakistane. Len mesačné bábätko trpí zápalom pľúc
Zuzana Macháčová

Jedno z miest v Pakistane zahalila vrstva hustého smogu. Metropola sa umiestnila na druhom mieste v rebríčku miest s najhoršou kvalitou ovzdušia. Miestne pediatrické ambulancie zaznamenávajú nárast počtu pacientov.

Vo štvrtok ráno bol Láhaur podľa údajov švajčiarskeho webu IQAir druhým mestom s najhoršou kvalitou ovzdušia na svete. Zaznamenaný index úrovne znečistenia (AQI) bol 194. Za čisté ovzdušie sa považuje vzduch, ktorého AQI je v rozmedzí 0-50.

Znečistenie ovzdušia najviac postihuje najmladšie deti a starších ľudí. Ako upozorňuje UNICEF, najmladší, sú fyziologicky viac vystavení znečisteniu ovzdušia, pretože ich mozog, pľúca a ďalšie orgány sa ešte len vyvíjajú.

Riziko u detí je vysoké

Riziko zvyšuje aj rýchlosť dýchania, ktorá je dvakrát vyššia ako u dospelých. Podľa údajov v Lahore za posledný mesiac zaznamenali najmenej 50 % nárast počtu detských pacientov, ktorí sa sťažovali na dýchacie problémy spôsobené znečistením ovzdušia.

„Situácia je oveľa horšia ako v predchádzajúcich rokoch," hovorí doktorka Maria Iftikhar z pediatrického oddelenia nemocnice Sir Ganga Ram Hospital v Lahore.

„Vláda by mala podniknúť rozhodné kroky. Malé deti trpia," povedala Shazia, matka jedného z detí prijatých na pediatrické oddelenie Sira Ganga Rama.

Žena v rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters oplakávala svojho 9-mesačného syna Mohammada, ktorý je v nemocnici už 4 dni. Bábätko tam zdieľa posteľ s Noor, ktorá má len mesiac a trpí zápalom pľúc.

Umelé vyvolanie dažďa

Regionálny minister zdravotníctva, Dr. Javed Akram, ubezpečuje, že nemocnice sú v pohotovosti a pripravené sú lôžka a respirátory pre prípad náhleho prijatia nových pacientov.

Provinčná vláda vedie konzultácie s orgánmi Indie a Číny o zlepšení kvality ovzdušia. Pokračuje aj vo výskume možnej implementácie oblakov na umelé vyvolanie dažďa a tým dočasné prečistenie vzduchu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd