Hviezdy sa strácajú z nočnej oblohy. Na vine je svetelný smog

Veronika Salayová

Hviezdy sa z nočnej oblohy strácajú každým rokom viac a viac. Na vine je narastajúci svetelný smog, ktorý znemožňuje pozorovanie hviezd v plnej kráse. 

Umelé osvetlenie v noci sa stalo neoddeliteľnou súčasťou ľudského života. Svetelná žiara, ktorá sa rozprestiera nad mestami, je však prekážkou astronomických pozorovaní.

Je čoraz ťažšie nájsť vhodné miesto na pozorovanie hviezd bez svetelného smogu. Vedci prišli s ďalšími zlými správami týkajúcich sa viditeľnosti hviezd na nočnej oblohe. 

Podľa štúdie publikovanej v časopise Science postupuje svetelné znečistenie oveľa rýchlejším tempom, než si vedci doteraz mysleli. Vo všeobecnosti je obloha každým rokom jasnejšia o 9,6 %, čo znamená, že počas noci človek vidí čoraz menej hviezd.

Vedci z Nemeckého inštitútu pre geovedy a výskumného inštitútu NOIRLab v Arizone založili svoju štúdiu na údajoch, ktoré poskytli amatérski astronómovia v rokoch 2011 až 2022.

Slabšie hviezdy z oblohy miznú rýchlym tempom

Pozorovatelia z celého sveta sa vo svojej oblasti snažili pozorovať najslabšie hviezdy na nočnej oblohe – čím silnejšie pozadie žiarilo, tým menej objektov bolo na oblohe vidieť. Na tomto základe autori štúdie vypočítali zmeny jasu oblohy na rôznych miestach Zeme.

Analýza ukázala, že rýchlosť, ktorou sa hviezdy stávajú neviditeľnými pre obyvateľov miest, sa dramaticky zvyšuje. Celosvetový priemerný ročný nárast jasu nočnej oblohy bol na úrovni 9,6 %.

Miera nárastu sa líšila podľa regiónu − v Európe bola obloha medziročne jasnejšia o 6,5 %, zatiaľ čo v Severnej Amerike bola miera na úrovni až 10,4 %.

V praxi to zjednodušene znamená, že kým v súčasnosti by sme mohli na jednom mieste vidieť na oblohe 250 hviezd, o 18 rokov by sme počas pozorovania rovnakej oblohy videli na oblohe iba 100 hviezd.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd