IC vlak na Liptove narazil do spadnutého stromu. Meškanie naberajú aj ďalšie spoje

IC vlak na Liptove narazil do spadnutého stromu. Meškanie naberajú aj ďalšie spoje
Dominik Cenkner

Záver Veľkej noci priniesol na Slovensko veľmi silný vietor. Dialo sa tak z dôvodu blížiaceho sa studeného frontu, pred ktorým k nám vrcholil prílev veľmi teplého vzduchu. Veterné počasie spôsobilo počas pondelka množstvo problémov. Deje sa tak aj dnes - do spadnutého stromu na Liptove narazil vlak.

Aktualizácia: Železničná doprava na danom úseku už bola obnovená.

Na severe Slovenska došlo predpoludním k mimoriadnej udalosti. Na železničnej trati medzi Kráľovou Lehotou a Východnou narazil vlak do spadnutého stromu.

Išlo o vlak IC 521, ktorý smeroval z Bratislavy do Košíc. Pri nehode nik neutrpel vážnejšie zranenie.

Problémom je však meškanie, ktoré nabralo nielen spomínané IC-čko, ale aj ďalšie spoje. Ide o vlaky - v rovnakom smere - Ex 601 Tatran a Os 7845.

 

Stoja však aj oproti idúce vlaky. Konkrétne IC 44 a Ex 602 Tatran.

Meškanie týchto vlakov sa odhaduje na 2 hodiny. „Buďte trpezliví,“ prosí cestujúcich ŽSR.

Nárazy vetra v utorok predpoludním
Nárazy vetra v utorok predpoludním, imeteo.sk

Veterné počasie si vyžiadalo až 5 obetí

V uplynulých hodinách sme boli vystavení silnému tlakovému gradientu, ktorý sa prejavil na veľmi silnom vetre od juhu. Ten bol najsilnejší v Tatrách, kde lámal stromy ako zápalky.

Na mnohých miestach Slovenska sa nárazy vetra pohybovali okolo 80 km/h. V niektorých lokalitách však fúkalo ešte o čosi silnejšie. V Bratislave dosiahol poryv vetra rýchlosť až 86 km/h. Na Orave v Liesku však fúkalo až s rýchlosťou 101 km/h. Na staniciach Chopok a Holý vrch sme v pondelok predpoludním zaznamenali orkán,“ uviedli meteorológovia.

Najvýraznejšie poryvy vetra zaznamenávali stanice na Orave a na juhu Poľska, kde vietor páchal materiálne škody a vyžiadal si aj niekoľko obetí.

Silný vietor vyvracal stromy aj s koreňmi na cesty a chodníky. Teplé počasie vyháňalo ľudí do prírody, čo sa však niektorým stalo osudným. Na juhu Poľska zabili padajúce stromy celkovo až 5 ľudí.

 

K prvej tragédii došlo v poľskom Zakopanom, kde spadol strom na 23-ročnú vodičku v aute. Neskôr došlo k pádu ďalšieho stromu na 9-ročné dieťa, ktoré previezli do nemocnice, no záchranárom sa ho nepodarilo oživiť. Tragédia zasiahla aj malopoľskú obec Rabka-Zdrój, kde v pondelok okolo 14:30 prišli o život tri osoby, vrátane šesťročného dieťaťa, keď na nich spadol strom v dôsledku silného vetra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd