Intenzívne búrky máme za sebou. Čo príde teraz?

Intenzívne búrky máme za sebou. Čo príde teraz?
Peter Minárik

Máme za sebou sériu búrlivých dní. Nadchádzajúce dni sa počasie na našom území upokojí, ale úplne bez zrážok ani búrok sa nezaobídeme. Počasie však v nadchádzajúcich dňoch bude o čosi pokojnejšie, ako tomu bolo uplynulé dni.

Počasie na našom území v uplynulých dňoch bolo mimoriadne nepriaznivé. Najskôr sa v teplom a vlhkom vzduchu tvorili orografické búrky z tepla, ktoré spôsobili lokálne problémy a v uplynulých hodinách počasie ovplyvnil studený front.

Na ňom sa vytvárali intenzívne búrky sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. Tie v utorok zasiahli najmä západné Slovensko a v stredu sa frontálne búrky vyskytovali ešte na východe krajiny. Búrky však už boli slabšie.

Zatiaľ čo v utorok udrelo na našom území viac ako 15 000 bleskov, tak počas stredy to bolo na východe a na strednom Slovensku len okolo 350 bleskov.

S búrkami počítajte, no budú slabšie

V nadchádzajúcich dňoch bude mať počasie pod svojou kontrolou rozsiahla tlaková výš, ktorej stred sa bude nachádzať nad Severným morom a jej výbežok bude zasahovať až nad Balkán.

To značí, že nás postupne čaká opäť stabilné a slnečné počasie, no spočiatku ešte počítajte s búrkami. Nasledujúce dva až tri dni bude ešte do našej oblasti prúdiť vlhší vzduch, v ktorom sa bude počas popoludnia tvoriť kopovitá oblačnosť a následné búrky. Pred nami sú tak ojedinelé búrky z tepla.

Tie však budú výsadou len horských oblastí najmä na strednom Slovensku. Na zvyšku nášho územia sa búrky očakávajú skutočne len zriedkavo a ani na strednom Slovensku by nemali byť nejaké intenzívne, ako tomu bolo v uplynulých dňoch.

Teploty pôjdu postupne nahor

Napriek tomu, že budeme pod vplyvom výbežku vyššieho tlaku vzduchu, tak horúčavy, ani vysoké teploty sa v nadchádzajúcich dňoch neočakávajú a to v dôsledku toho, že vzduch k nám bude prúdiť od severu.

Ten sa tak nestíha počas dňa výrazne prehrievať, no nemôžeme povedať, že bude chladno Nadchádzajúce dni prinesú teploty, ktoré sa budú na severe územia pohybovať od +16 do +21 °C, no na juhu územia, kde bude teplejšie môžu teploty stúpať aj k hodnote okolo +25 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd