Intenzívne búrky zasiahli aj Česko. Silný vietor vyvracal stromy a stúpajú aj hladiny riek

Dominik Cenkner

Búrky, ojedinele s prívalovým dažďom a krúpami, postupujú teraz cez východnú polovicu Moravy a Sliezska. Večer a v noci potom hrozia búrky okrem severozápadu postupne na celom území, môžu byť aj veľmi silné.

Kvôli zrážkam hrozia lokálne prívalové povodne. Hladiny môžu výraznejšie stúpať hlavne v noci na nedeľu, a to najmä v páse tiahnucom sa z južných Čiech cez Českomoravskú vrchovinu až po severné horské oblasti. V aktualizovanej výstrahe to uviedol Český hydrometeorologický ústav (SHMÚ). 

„Cez východnú polovicu Moravy a Sliezska postupovali búrky, ktoré boli ojedinele sprevádzané prívalovým dažďom okolo 30 milimetrov, nárazmi vetra okolo 70 kilometrov za hodinu a krúpami viac ako dva centimetre,“ uviedol ČHMÚ.

Kvôli búrke, ktorá dnes v skorých dopoludňajších hodinách prechádzala zo Znojemska smerom na Brno a ďalej na severovýchod, museli na mnohých miestach zasahovať hasiči. Medzi 07:00 a 12:00 h zaznamenali 23 výjazdov, viac ako polovica ich bola v Brne. 

Škody po búrkach v Brne

 V druhom najväčšom meste Českej republike, podľa počtu obyvateľov, museli hasiči predovšetkým odstraňovať popadané stromy a väčšie vetvy z ciest a chodníkov. V niektorých prípadoch išlo o uvoľnenie odtoku pre vodu, uviedli juhomoravskí hasiči na sociálnej sieti X.

Supercelárna búrka vyčíňala na Kroměřížsku, kde mala byť videná tromba, teda vzdušný vír s nehorizontálnou osou rotácie. Fotky zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú vývoj tejto supercely, ktorá pokračuje ďalej na východ ku Vsetínsku.

S búrkami počítajú aj v nasledujúcich hodinách

Počas sobotného večera a noci na nedeľu bude podľa meteorológov cez časť Česka postupovať výrazný búrkový systém z Bavorska. Ojedinele sa môžu vyskytnúť nárazy vetra okolo 90 kilometrov za hodinu a krúpy nad tri centimetre, výnimočne okolo piatich centimetrov.

„Presný postup je stále nejasný. Búrky by mali zasiahnuť najmä oblasti južných Čiech, Vysočiny a neskôr večer a v noci na nedeľu Moravu a Sliezsko,“ uviedli meteorológovia.

Po výdatnejších zrážkach budú stúpať hladiny riek, v zasiahnutej oblasti v páse tiahnucom sa z južných Čiech cez Českomoravskú vrchovinu až po severné horské oblasti, by mohli prekročiť prvý stupeň povodňovej aktivity. Na menších tokoch predovšetkým v Jeseníkoch ojedinele aj druhý stupeň povodňovej aktivity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd