Búrky priniesli prívalové zrážky. Ďalšie búrky nás čakajú dnes

Peter Minárik

Počas soboty ovplyvňoval počasie na našom území studený front na ktorom sa tvorili početné prehánky a búrky. Búrky prinášali intenzívne prívalové zrážky, ktoré spôsobili problémy hneď na viacerých miestach. Dnes sa búrky na naše územie vrátia, no bude ich výrazne menej.

Slovenskom sa v sobotu prehnali intenzívne búrky, ktoré na našom území opäť narobili množstvo problémov. Problémy spôsobovali predovšetkým prívalové zrážky, ktoré vyvolali prívalové povodne.

Vplyvom prívalových zrážok muselo niekoľko obcí vyhlásiť povodňové stupne. Ďalšie intenzívne búrky udrú na našom území dnes, ale sústredené budú len do jednej časti Slovenska.

Prívalové povodne na severovýchode

Včerajšie búrky, ako sme upozorňovali aj vopred, boli nebezpečné predovšetkým svojim stacionárnym charakterom. Búrky sa totiž pohybovali veľmi pomaly, prípadne sa regenerovali, čo prinášalo do určitých oblastí Slovenska intenzívne zrážky.

Najsilnejšie búrky sa vyskytli v oblasti severovýchodného Slovenska v okrese Bardejov, kde počas búrok spadlo aj viac ako 80 mm zrážok, čo viedlo ku prívalovým povodniam.

"K 14.00 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Stebnícka Huta na Rosuckej vode a prítokoch na území obce. K 15.00 h vyhlásili tretie stupne povodňovej aktivity starostovia obcí Becherov a Chmeľová na vodnom toku Kamenec a prítokoch na územiach obcí a starosta Regetovky na Regetovskej vode a prítokoch na území obce. K 15.15 h vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity starosta obce Zborov na toku Kamenec a prítokoch na území obce," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Prívalové zrážky sa vyskytli aj na ďalších miestach, napríklad v okolí Banskej Štiavnice, Bytče a podvečer aj na juhu západného Slovenska. Ďalšie búrky nás čakajú v priebehu nedele.

Ďalšie búrky sa objavia dnes

Nedeľa začne na našom území pokojným počasím. V priebehu dňa sa však začne vzduchová hmota nad našim územím opäť labilizovať a začne sa vytvárať kopovitá oblačnosť.

Z nej sa postupne sformujú prehánky a búrky. Najväčšie riziko búrok je dnes na východe a potom na severe nášho územia. Výnimočne nie sú búrky a prehánky vylúčené ani na ďalších miestach nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd