Intenzívne búrky v našej oblasti zabíjali. Bleskové povodne si vyžiadali dve obete

Intenzívne búrky v našej oblasti zabíjali. Bleskové povodne si vyžiadali dve obete
Dominik Cenkner

Intenzívne búrky nezasiahli len naše územie. Búrlivo je aj v okolitých krajinách. Z Maďarska dokonca hlásia aj obete.

Podobný ráz počasia ako u nás zažívajú aj naše susedné krajiny. Početné búrky sa vyskytujú prakticky vo všetkých krajinách naokolo.

Mimoriadne ťažké hodiny má za sebou maďarská obec Gyöngyöstarján, ktorá leží len necelých 30 km od slovenských hraníc. Aj ju po štvrtkových búrkach zasiahla blesková povodeň.

Podľa dostupných informácií pritom prišli o život dvaja ľudia. Obec Gyöngyöstarján o tom informovala na svojej facebookovej stránke .

Voda so sebou strhla dvoch ľudí

„Povodeň je stále nebezpečenstvo, môže zmiesť kohokoľvek a čokoľvek“ píše sa na spomínanej stránke. Miestna samospráva pripomenula, že počasie bude aj v najbližších dňoch nevyspytateľné.

Správu potvrdil aj manažment katastrof Heves Vármegyei. Vo svojom vyhlásení uvádza, že blesková povodeň spôsobená prudkými dažďami vo štvrtok krátko po popoludní v obci Gyöngyöstarján strhla dvoch ľudí.

Jedného človeka mala strhnúť voda z koryta miestneho potoka. Druhú obeť voda stiahla do pivničného systému. 

„Pátranie po nezvestných ľuďoch začalo s veľkým úsilím miestnych zložiek manažmentu katastrof a polície. Osobu uväznenú v pivničných priestoroch našli pomocou budapeštianskej potápačskej služby a druhú nezvestnú našli špeciálnym pátracím dronom vybaveným termokamerou,“ informujú úrady.

Obe osoby jednotky odovzdali záchranárom, ich resuscitácia bola neúspešná, život sa im už nepodarilo zachrániť. Polícia udalosť vyšetruje v rámci správneho konania.

V Česku sa vyskytli tri tromby v jeden moment

Nenudia sa ani v Českej republike. Aj tam sa v uplynulých hodinách vyskytli búrky, ktoré páchali škody. 

V priebehu piatka sa búrky vyskytovali naprieč celou krajinou, jedna zo stacionárnych búrok sa však dlhšie držala v blízkosti slovenských hraníc. Aj preto tam v priebehu jednej hodiny spadlo 21,7 mm. Takýto údaj udáva zrážkomerná stanica Jablunkov, Návsí. 

zdroj: hydro.chmi.cz
zdroj: hydro.chmi.cz

Okrem toho bol aj tam dnešný deň bohatý na tromby. Nad mestom Znojmo ich pozorovali až tri v jeden moment. Dve z nich sa podarilo zachytiť aj na video.