Intenzívne zrážky na severovýchode Indie si vyžiadali najmenej 11 obetí

Dominik Cenkner

Intenzívne zrážky naďalej spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy na severe a severovýchode Indie. Nepriaznivé počasie v uplynulých dňoch si vyžiadalo najmenej 11 obetí.

V najľudnatejšom indickom štáte Uttarpradéš, ktorý zasiahol prívalový dážď, zahynulo za posledných 24 hodín pri incidentoch súvisiacich s dažďom deväť ľudí, uviedol oficiálny bulletin.

Dvaja ľudia zahynuli v pondelok v severovýchodnom štáte Ásam, ktorý od 16. júna zasiahla druhá vlna záplav. Tá postihla viac ako 600 000 ľudí v 19 okresoch a viac ako 8 000 ľudí muselo opustiť svoje domovy, uvádza sa vo vyhlásení manažmentu štátnej katastrofy.

Národný park Kaziranga v Assame - domov takmer 2 200 nosorožcov jednorohých, čo sú dve tretiny ich svetovej populácie - je tiež pod vodou, pričom viac ako polovica z jeho 233 táborov je zaplavená. V parku sa už utopili štyri jelene.

 

Voda berie všetko, čo jej stojí v ceste

„Povodňová voda sa teraz dostala do môjho domu. Voda mi poškodila ryžu a úrodu. Mám päťčlennú rodinu a musím sa tu ukryť. Ak sa situácia zhorší, prídem o dom,“ povedal Faizul Islam, miestny obyvateľ.

Videá ukazujú zaplavené polia a cesty cez Assam, keď ľudia sťahovali vzácne veci a nábytok zo svojich vodou naplnených domovov.

V severovýchodnom regióne susedného Bangladéša sa záplavová situácia rapídne zhoršovala v dôsledku nepretržitého dažďa a vodného toku z Indie, pričom desaťtisíce ľudí zostalo opustených, informovali v utorok úrady.

Severovýchod Indie a Bangladéš za posledné dva mesiace sužovali záplavy, po ktorých uviazli milióny ľudí, pričom meteorologické úrady predpovedajú, že situácia sa môže ešte zhoršiť. V susednom Ásamskom štáte Arunáčalpradéš, ktorý tiež hraničí s Čínou, si neustále dažde vynútili zatvorenie škôl v jeho hlavnom meste Itanagar do konca tohto týždňa, uviedli miestni predstavitelia.

 

Podľa tamojšieho meteorologického úradu sa v regióne počas nasledujúcich troch dní očakáva ďalší dážď. Indický meteorologický úrad vydal v utorok varovanie pred výdatnými až extrémne silnými dažďami v západných, severných a severovýchodných štátoch počas zvyšku tohto týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd