Irán aj Japonsko zasiahli silné zemetrasenia. V Iráne si vyžiadali najmenej 5 obetí

Dominik Cenkner

Najmenej 5 ľudí zahynulo po zemetrasení na juhu Iránu, ku ktorému došlo v noci z piatka na sobotu. Zem sa s podobnou intenzitou triasla aj v Japonsku, z tejto krajiny však obete nehlásia.

V iránskej provincii Hormozgán zničilo sobotňajšie zemetrasenie dedinu Saja Khoush. Podľa záchranných služieb zahynulo päť ľudí.

Dvanásť ďalších je v nemocnici. Obyvatelia zničených domov sa zatiaľ uchýlili do stanov.

Prvé zemetrasenie, ku ktorému došlo o 01:24 h nášho času, dosiahlo silu 5,7 magnitúdy. Po ňom nasledovalo ešte silnejšie, so silou až 6,2 magnitúdy. Následne sa v oblasti vyskytli ďalšie dotrasy.

Tragické následky však malo prvé zemetrasenie. „Všetky obete zomreli pri prvom otrase a pri ďalších dvoch silných otrasoch nebol nikto zranený. Ľudia už boli mimo svojich domovov," povedal Forad Moradzadeh, guvernér regiónu Bandar Lengeh, pre štátnu agentúru IRNA.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Zem sa triasla aj v Japonsku

V sobotu sa zem otriasla aj pod japonským ostrovom Hokkaido. Podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra malo magnitúdu 5,8.

Neexistujú však žiadne správy o tom, že by toto zemetrasenie malo podobne tragické následky ako v Iráne.

Doplníme preto, že k zemetraseniu v tomto prípade došlo minútu pred 4. hodinou ráno nášho času. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 300 km.

Epicentrum sa nachádzalo 121 km juhozápadne od ruského mesta Južno-Sachalinsk. Žije v ňom cez 176 tisíc obyvateľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd