Island je stále v pohotovosti. Aké sú riziká erupcie a čo všetko sa môže stať?

Island je stále v pohotovosti. Aké sú riziká erupcie a čo všetko sa môže stať?
Veronika Salayová

Island je ako na ihlách a najmä obyvatelia Grindavíku, ktorí stále nevedia, či sa budú môcť niekedy vrátiť do svojich domovoch. Erupcia je na Islande stále veľmi pravdepodobná a malo by k nej dôjsť kedykoľvek, keďže magma je už tesne pod zemským povrchom. 

Na Islande sa už niekoľko dní schyľuje k erupcii, ku ktorej by malo dôjsť v oblasti mesta Grindavík. Mestečko s približne 4 000 obyvateľmi evakuovali už v sobotu, no počas pondelka im dovolili sa na 5 minút vrátiť sa do svojich domovov vziať si cennosti, doklady a najnutnejšie veci. 

Islandský meteorologický úrad včera uviedol, že napriek poklesu seizmickej aktivity stále existuje veľmi veľká pravdepodobnosť erupcie na polostrove Reykjanes v najbližších hodinách až dňoch. 

Tri možné scenáre

„Veríme, že tento prienik sa doslova na vlásku a je pripravený tesne pod zemským povrchom,“ povedal Matthew James Roberts z Islandského meteorologického úradu.

Grindavíkom sa tiahne trhlina dlhá 15 km a v ktoromkoľvek bode tejto pukliny môže dôjsť k erupcii. Odborníci presne nevedia, na ktorom mieste prenikne magma na povrch. Podľa Agentúry civilnej ochrany sa tento 15 km dlhý koridor magmy tiahne od severozápadu Grindavíku do Atlantického oceánu. 

Bill McGuire, profesor geofyzikálnych a klimatických rizík na University College London, vo vyhlásení uviedol, že „v súčasnosti nie je dôvod myslieť si, že táto erupcia bude obzvlášť veľká,“ hoci poznamenal, že je to zložité predpovedať. Podľa jeho slov to však pre mesto Grindavík nevyzerá dobre, keďže evakuované mesto je veľmi blízko k miestu novej trhliny a prežitie mesta bez ujmy nie je ani zďaleka zaručené. S veľkou pravdepodobnosťou dôjde k erupcii práve v oblasti Grindavíku.

Existuje aj šanca, že k erupcii vôbec nedôjde

Existujú ešte dva možné scenára, okrem tejto najhoršej. Jednou z možností je, že by k erupcii došlo pod morom, keďže trhlina končí v Atlantickom oceáne.

Ak by magma vybuchla pod morom, bola by podľa odborníkov výbušnejšia, ako keby k nej došlo na súši, hoci erupcia na súši by predstavovala väčšiu hrozbu pre samotný Grindavík.

Existuje aj ďalší scenár, a to, že k erupcii vôbec nedôjde. Stále je teda v hre aj možnosť, že sa magma na povrch vôbec nedostane. Ako vo vyhlásení zdôraznil Dave McGarvie, vulkanológ z Lancasterskej univerzity vo Veľkej Británii, v najlepšom prípade magma jednoducho vychladne a stuhne tesne pod povrchom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd