Island sa opäť vracia k lovu veľrýb. Mnohí sú sklamaní

Island sa opäť vracia k lovu veľrýb. Mnohí sú sklamaní
Jozef Jasenovec

Od piatka Island po niekoľkotýždňovom zákazu lovu jedného z najväčších cicavcov planéty opätovne povolil ich rybolov, ale iba za prísnych podmienok, oznámilo Ministerstvo rybolovu a poľnohospodárstva.

Island je jednou z mála krajín, kde stále prebieha komerčný lov veľrýb. Patrí medzi štáty, ktoré nedodržujú medzinárodné moratórium o love veľrýb vydané v roku 1986, a preto sa zaraďuje ku krajinám ako Nórsko či Japonsko.

Nálady v spoločnosti sa však postupne menia a obyvatelia postupne vyvíjajú tlak na úrady k úplnému zákazu lovu.

Začiatkom tohtoročnej letnej sezóny došlo k dočasnému pozastaveniu rybolovu do 31. augusta. Na základe správy Islandského potravinového a veterinárneho úradu sa zistilo, že zabíjanie veľrýb trvalo aj v čase, kedy už podľa zákonu platilo obdobie o zákaze lovu.

Následne, aby sa predišlo kritike zo strany verejnosti a ochrancov, odborníci došli k záveru, že metódy používané pri love, by sa mohli vylepšiť a môžu prispieť k vyššej pohode" zvierat. 

Nové pravidlá zahŕňajú napríklad úplný zákaz používania elektriny, lovenie iba za denného svetla, personál by mal byť riadne vyškolený alebo maximálna vzdialenosť (25 metrov) lovu od lode.

Sklamaní ochrancovia zvierat

Mnohí ochrancovia a aktivisti nepredstierali sklamanie. Označujú toto opätovné povolenie rybolovu za chybu a hanbu celého Islandu. 

„Sme hlboko sklamaní rozhodnutím islandskej vlády, povoliť lov veľrýb po dočasnom zákaze," oznámila členka organizácie na ochranu veľrýb a delfínov Astrid Fuchsová. 

K téme sa vyjadrili aj známe osobnosti, ktoré taktiež odsudzujú lov veľrýb, ako napríklad slávny americký herec Leonardo DiCaprio. „Islandská vláda by mala podporiť vôľu väčšiny Islanďanov, ktorí chcú teraz navždy prestať loviť veľryby," napísal na svojom instagramovom profile. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd