Japonsko chce vypustiť do mora rádioaktívnu vodu z Fukušimy

Veronika Sádovská

Japonská vláda plánuje vypustiť do mora vodu z jadrovej elektrárne Fukušima. Tá bola zničená zemetrasením a vlnou tsunami v roku 2011.

O tom ako naložiť s vodu, ktorú použili na chladenie elektrárne v čase zemetrasenia, viedli debatu už 7 rokov. Rozhodnutie by malo padnúť už tento mesiac. Začiatkom tohto roka už mali dve reálne možnosti ako naložiť s touto vodou. Buď vpustenie vody do mora alebo jej postupné odparovanie. 

Vypúšťanie vody do mora môže mať však negatívne dôsledky na prírodu a aj predaj rýb z tejto oblasti. Rybári sa obávajú, že spotrebitelia prestanú kupovať ryby ulovené v oblasti, kam plánujú vodu vypustiť. Obavy zo znečistenia vody má aj Južná Kórea, ktorá už teraz zastavila dovoz rýb z oblasti.

Ak by vypustenie vody schválil celý proces by trval približne dva roky. Potrebné sú stavebné práce spojené s vypúšťaním vody a takisto odobrenie Úradom pre jadrovú reguláciu.

Vodu upravili prostredníctvom zložitému systému na úpravu tekutín a odstránili z nej väčšinu znečisťujúcich látok ako napríklad toxické trícium. Objem skladovanej vody je v súčasnosti (k septembru 2020) asi 1,23 milióna ton v 1 044 nádržiach. 

Podľa riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu je vypúšťanie tejto kontaminovanej vody v súlade s globálnym štandardom v priemysle. Podľa neho ide o normálny spôsob vypúšťania rádioaktívnej vody z elektrární po celom svete. 

Mnohé krajiny však už od katastrofy v roku 2011 zastavili dovoz rýb z Japonska. Je možné, že po vypustení vody sa k nim pridajú ďalšie krajiny a tento druh priemyslu tak utrpí v Japonsku veľké straty. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd