Japonsko zasiahlo veľmi silné zemetrasenie. Vydali aj varovanie pred vlnou cunami

Japonsko zasiahlo veľmi silné zemetrasenie. Vydali aj varovanie pred vlnou cunami
Dominik Cenkner

Japonsko zasiahlo krátko po 8. hodine ráno nášho času veľmi silné zemetrasenie. Budovy sa chveli aj v samotnom Tokiu, úrady museli vydať varovanie pred cunami.

Japonské úrady po zemetrasení o sile približne 7,6 magnitúdy, ktoré v pondelok zasiahlo časť krajiny pri Japonskom mori, vydali varovanie pred cunami pre tri prefektúry. Japonský hydrometeorologický ústav uviedol, že až päťmetrová vlna môže zasiahnuť polostrov Noto v prefektúre Išikawa.

Podľa televíznej stanice NHK sú z niektorých miest tohto regiónu hlásené vlny presahujúce jeden meter. Ľudia sa majú čo najrýchlejšie dostať na nejaké vyvýšené miesto.

V centrálnom a východnom Japonsku bola prerušená prevádzka rýchlovlakov. Záchvevy budov boli citeľné aj v Tokiu.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Zemetrasenie spôsobilo množstvo škôd

Ako informuje Európske stredomorské seizmologické stredisko, k zemetraseniu došlo krátko po 16. hodine tamojšieho času. Epicentrum sa nachádzalo na západe krajiny, 45 km severovýchodne od mesta Anamizu, v ktorom žije viac ako 17 tisíc obyvateľov a približne 90 km severne od Takaoky. Tam už populácia presahuje číslo 170 000.

Išlo o pomerne plytké zemetrasenie. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 9 km. 

Zo zasiahnutej oblasti postupne prichádzajú správy o škodách. Poškodené sú napr. cesty či niektoré budovy.

Správy o vážnejších zraneniach zatiaľ nie sú k dispozícii. Rovnako tak zatiaľ nie sú hlásené ani obete.

Japonsko patrí medzi krajiny najviac ohrozené zemetraseniami. Úrady teraz vydali pre Išikawu varovanie pred ďalšími otrasmi. Aj juhokórejská meteorologická služba upozornila, že v dôsledku zemetrasenia v Japonsku sa môže zdvihnúť hladina mora pri časti územia na východe Južnej Kórey.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd