Japonsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Vyskytlo sa neďaleko Fukušimy

Ľubomír Franko

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 otriaslo dnes popoludní nášho času východným pobrežím Japonska. Bezprostredne po ňom vydali aj varovanie pred vlnou tsunami.

V utorok o 15:36 nášho času sa východne od Japonského ostrovu Honšú vyskytlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Epicentrum sa nachádzalo východne od pobrežia ostrovu, asi 60 kilometrov od Fukušimy.

Silné otrasy bolo cítiť aj vo väčších mestách pobrežných oblastí vrátane Tokia. Samotné otrasy škody nespôsobili, keďže sa epicentrum nachádzalo pomerne hlboko a vyskytlo sa v mori.

Japonská meteorologická agentúra (JMA) vydala po zemetrasení varovanie pred vlnou tsunami pre prefektúry Fukušima a Miyagi. V týchto oblastiach by mohli vlny dosiahnuť výšku okolo jedného metra.

Výstraha pred vlnou tsunami na východnom pobreží Japonska, zdroj: JMA
Výstraha pred vlnou tsunami na východnom pobreží Japonska, zdroj: JMA

Tsunami zväčši prichádzajú vo viacerých vlnách a ich výška závisí aj od sklonu pobrežia či reliéfu pobrežných oblastí. Nie je preto vylúčené, že vlny môžu byť miestami aj vyššie.

Bez dodávok elektrickej energie sa v Japonsku po zemetrasení ocitli 2 milióny ľudí. Japonskí energetici rovnako oznámili, že už skúmajú, či po zemetrasení nedošlo k poškodeniu reaktorov elektrárne vo Fukušime.

V jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchodnom pobreží Japonska došlo v marci 2011 k vážnej havárii po mohutnom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných obrovských vlnách cunami. Zemetrasenie si vyžiadalo takmer 20.000 obetí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd