Jar je cítiť vo vzduchu: Na Slovensko už prileteli prvé bociany

Jar je cítiť vo vzduchu: Na Slovensko už prileteli prvé bociany
Veronika Salayová

Poslovia jari alebo aj jedny zo symbolov jari − bociany − prileteli na Slovensko. Po zime sa k nám opäť vracajú, čo súvisí aj v pomerne vysokými februárovými teplotami, ktoré sú typicky jarné a zimu vôbec nepripomínajú. 

O bocianoch sa hovorí, že sú symbolmi jari a šťastia. Či je to pravda, s určitosťou nevieme, ale čo vieme, je skutočnosť, že do našej krajiny doletel prvý tohtoročný bocian.

Prvé bociany zo svojich zimovísk doleteli v týchto dňoch na Zemplín, kde ornitológovia pozorovali dvoch jedincov pri obci Bánovce nad Ondavou v okrese Michalovce, pre TASR uviedol Matej Repel, riaditeľ SOS Birdlife Slovensko.

Začala sa migrácia bocianov

Podľa jeho slov bolo už hlásené aj začatie migrácie bociana, ktorý pochádza z hniezda priamo na vstupe do významnej ornitologickej lokality Senianske rybníky, informuje slovenská agentúra.

 




Mladý bocian, ktorý sa v roku 2022 vyliahol v obci Senné v Michalovskom okrese, bol nedávno zaznamenaný v Egypte. Údaj o jeho pohybe poskytli ornitológovia z Poľska, ktorí sledujú bociany označené vysielačkami počas ich migrácie na sever.

„Je pravdepodobné, že bocian je na ceste späť do Európy. Zaujímavé bude sledovať, kde nakoniec zahniezdi,“ pre TASR povedal Repel.

Bocian má v súčasnosti dva roky, nie je zaručené, že sa vráti práve na Slovensko. Môže zvoliť hniezdisko kdekoľvek v Európe. 

Prilákalo ich teplé počasie

Bociany biele sú vo všeobecnosti považované za symbol jari a počasie tomu nasvedčuje. Celý február je na Slovensku nadpriemerne teplý a teploty sa šplhajú k teplotách, ktoré sú typické pre apríl a nie pre február.

 

Ornitológovia pre TASR udávajú, že jarná migrácia vtákov v lokalite Senianske rybníky sa už taktiež naplno začala. Okrem žeriavov ju už pozorujú aj pri ďalších druhoch vtákov, ako sú husi bieločelé, husi tundrové, kačice divé a rôzne druhy spevavcov vrátane škovránkov a drozdov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd