Jav, ktorý sa udeje RAZ za 300 rokov. Voda brala autá a takmer aj domy. Počasie sa teraz zhorší aj u nás

Peter Minárik

V Európe aktuálne vystrája niekoľko intenzívnych búrok, pričom tie sú najhoršie v Nemecku a predovšetkým v Taliansku, kde prinášajú intenzívne prívalové zrážky. V Taliansku dokonca zaznamenali úhrny zrážok, ktoré sa vyskytujú len raz za 300 rokov.

Situácia v niektorých európskych krajinách začína byť veľmi zlá. Aktuálne najhoršia situácia je v Nemecku, kadiaľ sa ženú silné búrky s krúpami a predovšetkým v Taliansku, kde zasa vyčíňajú výdatné zrážky. Celé toto zrážkové pole sa aktuálne posúva aj smerom ku nám.

Intenzívne búrky v Nemecku

Počas dnešného popoludnia sa nad Nemeckom začala tvoriť vlna pomerne intenzívnych búrok, ktorá postupuje predovšetkým centrálnym a južným Nemeckom. Hlavným nebezpečným sprievodným javom sú búrky s krúpami.

Búrky, ktoré sa vyskytujú v Nemecku sú zapríčinené prílivom veľmi teplého a zároveň vlhkého vzduchu od juhu. Búrky priniesli do Nemecka už tisícky bleskov, no našťastie výraznejšie škody, či zranenia hlásené nie sú.

 

Kritická situácia v Taliansku

Oveľa intenzívnejšie a nebezpečnejšie búrky sužujú Taliansko. Extrémna situácia panuje predovšetkým na severe krajiny v oblasti Milána a Benátska. V Miláne sa vyskytlo už niekoľko intenzívnych búrok, po ktorých zostali zaplavené miestne ulice.

Ešte kritickejšia situácia je v Benátsku. Vo Velo d´Astico zaznamenali jav, ktorý sa vyskytuje len raz za 300 rokov. Ide o extrémny prívalový lejak. Za šesť hodín spadlo až 230 mm zrážok. Takéto množstvo zrážok, kedy za 6 hodín spadne na meter štvorcový až 230 litrov vody si je len veľmi ťažké predstaviť. Následkom sú však rozsiahle prívalové povodne.

 

Tie zasiahli hneď niekoľko oblastí. V provincii Vicenza voda brala autá, mosty aj časti ciest. V mestečku Villaverle rozbúrená rieka takmer strhla so sebou dva rodinné domy. Polovica záhrady sa zrútila do rieky. Domy však zostali nedotknuté.

Problémom v Taliansku je to, že dnes mnohé oblasti zasiahlo už niekoľko vĺn búrok. Pôda aj povodia sú tak nasýtené a akékoľvek zrážky teraz rýchlo končia v povodiach.

Práve z Talianska sa teraz vlna búrok a zrážok presúva ďalej cez Európu k nášmu územiu. Búrky sa objavujú v Rakúsku aj v Maďarsku a po polnoci dorazia búrky aj na naše územie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd