Je koniec! Končí ďalšie veľmi obľúbené slovenské stredisko

Peter Minárik

Obľúbené lyžiarske stredisko na severe Slovenska sa držalo dlhú dobu, no posledné dni to už nezvládlo a končí. Nepriaznivé podmienky dávajú definitívny koniec lyžovačke v ďalších slovenských strediskách a čoskoro sa pridajú ďalšie.

Počasie na Slovensku patrí túto zimu k tým najteplejším v novodobej histórii. Už posledné roky nedostatok snehu pochoval viaceré dedinské lyžiarske strediská, kde sneh v zime napadne len na pár dní, prípadne ho nie je dostatok na poriadnu lyžovačku.

Čoraz väčšie problémy však pociťujú aj v našich veľkých lyžiarskych strediskách. Teploty sú natoľko vysoké, že neumožňujú zasnežovanie, a to ani v noci.

Nedostatok snehu a mrazov

Od polovice januára na našich horách výrazne nesnežilo a hranica sneženia sa pohybuje vysoko nad 1500 m n. m. Ak by lyžiarske strediská nemali umelé zasnežovanie, tak by skončili už dávno. Keďže však snehové delá nemôžu fungovať už viac ako mesiac a teploty stúpajú na extrémne vysoké hodnoty, tak sneh sa veľmi rýchlo topí.

 

V strediskách, ktoré ešte majú otvorené, to zvládajú len tak tak, no nadchádzajúce dni aj tu zatvoria. Teploty totiž budú aj naďalej nezvyčajne vysoké.

Tento týždeň prinesie teploty, ktoré sa v najteplejších lokalitách budú šplhať až k +20 °C a veľmi teplo bude aj na severe a na horách, kde sa teploty počas dňa budú pohybovať okolo +10 °C. Pri takejto teplote sa sneh topí doslova raketovou rýchlosťou.

 

Lyžovačka končí

Počas víkendu muselo uzavrieť niekoľko lyžiarskych stredísk. Problémy sú prakticky vo všetkých polohách pod 1000 metrov. V stredisku Salamandra zastavili lanovku a v prevádzke je len vlek pre deti. Na Kubínskej Holi panujú taktiež veľmi obmedzené podmienky. Lyžiari sneh na zjazdovke doslova hľadali.

Zrejme posledná lyžovačka bola aj v Liptovskej Tepličke, kde to včera vyzeralo ako na konci zimy.

stredisko Skipark Liptovská Teplička
stredisko Skipark Liptovská Teplička, Daniela Pitoňáková

Problémy postihli aj obľúbené slovenské lyžiarske stredisko na severe Slovenska pri Ružomberku. Na zjazdovke si už lyžiari museli počas víkendu dávať pozor na plochy bez snehu a vlekári museli na lyžiarsku stopu pod vlekom nahadzovať sneh.

Ani to však už nestačí a dnešné vysoké teploty dali lyžovačke v Ski parku Malinô Brdo definitívnu stopku. Počas tohto týždňa treba počítať s tým, že nepriaznivé počasie zatvorí brány aj ďalších stredísk.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd