Je to potvrdené! Polárny vír kolabuje. Kde sa oteplí a kde znova udrie zima?

Je to potvrdené! Polárny vír kolabuje. Kde sa oteplí a kde znova udrie zima?
Veronika Salayová

Polárny vír definitívne kolabuje, čo bude mať výrazný vplyv na počasie počas nasledujúcich týždňov. Do niektorých častí zatečie teplý vzduch, zatiaľ čo do iných veľmi chladný arktický. Ako to teda bude? 

Polárny vír, odborne Polar Vortex, sa aktuálne rozpadá a nastáva jeho kolaps. To bude mať za následok, že z oblasti severného pólu bude zatekať arktický vzduch a niekde, naopak, nastane otepľovanie. 

„Predpovede teraz potvrdili kolaps Polar Vortex. Očakáva sa, že sa rozvinie udalosť stratosférického otepľovania. V súčasnosti vidíme rýchly rozpad polárneho víru a zmenu vzoru chladného počasia,“ informuje špecializovaná stránka Severe Weather Europa (SWE)

Toto je v poradí druhé narušenie polárneho víru v roku 2024. K prvému došlo približne v polovici januára a zhodovalo sa so silným únikom arktického vzduchu do veľkej časti Kanady a USA. 

 

Táto nadchádzajúca udalosť však vyzerá silnejšie ako tá prvá, informuje SWE. Súčasné predpovede už naberajú na tejto dynamike a začínajú načrtávať novú studenú epizódu v celých Spojených štátoch a v Európe po tom, ako dôjde k tejto atmosférickej poruche.

Kde teda dorazí zima?

USA tak opäť zažije vpád veľmi chladného vzduchu v poslednej dekáde februára a zima prinesie aj ďalšie sneženie. Na stredozápade a severovýchod Spojených štátov je zvýšený potenciál snehových zrážok. 

Čo sa týka Európy, tak náš kontinent taktiež čaká okolo 20. februára ochladenie, ktoré však bude oveľa výraznejšie v severozápadnej Európe. Ochladenie sa však dotkne aj Slovenska, kde sa teploty opäť vrátia k normálnym hodnotám, resp. budú mierne pod normálom. 

Zima tak ešte nepovedala svoje posledné slovo a v závere februára sa opäť prihlási o slovo. Zaujímavosťou však je, že v dôsledku kolapsu polárneho víru bude napríklad v Rusku v oblasti okolo Moskvy, naopak, koncom februára, veľmi teplo a teploty vystúpia vysoko nad dlhodobý normál. Tam bude počasie pripomínať jar. Veľmi teplo bude aj severných oblastiach Ázie. 

 

Prečo je polárny vír dôležitý?

Polárny vír sa rozprestiera vysoko naprieč rôznymi vrstvami atmosféry. Najnižšia úroveň sa nazýva troposféra, kde sa vyskytujú všetky poveternostné udalosti, ale nad tým máme stratosféru, hlbšiu a suchšiu vrstvu.

Z tohto dôvodu delíme polárny vír na hornú (stratosférickú) a dolnú (troposférickú) časť. Obaja plnia svoju úlohu inak, preto ich sledujeme oddelene, ale obe časti spolu tvoria zimnú cirkuláciu na severnej pologuli.

Dôvod, prečo monitorujeme stav polárneho víru, je ten, že môže mať hlboký vplyv na naše každodenné počasie. Polárny vír rozdeľujeme do dvoch režimov, a to silný/stabilný polárny vír, ktorý uzamyká chladnejší vzduch za polárny kruh, a slabý/narušený polárny vír, ktorý ťažšie zvláda studený vzduch a ten môže uniknúť z polárnych oblastí južnejšie. 

Práve toto spôsobuje náhle a výrazné ochladenia v oblastiach, kde k zatečeniu chladného vzduchu dôjde, a to mnohokrát aj do južných lokalít Európy, kde sú chladné zimné epizódy menej bežné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd