Je to tu! Na oblohe môžeme vidieť Diablovu kométu aj voľným okom

Je to tu! Na oblohe môžeme vidieť Diablovu kométu aj voľným okom
Veronika Salayová

Všetci milovníci zaujímavých astronomických udalostí sa dočkali − na nočnej oblohe je už voľne viditeľná tzv. Diablova kométa. Ide o kométu 12P/Pons-Brooks, ktorá pravidelne obieha okolo Zeme a Slnka. 

V týchto dňoch je už možné na nočnej oblohe vidieť 12P/Pons-Brooks kométu, ktorú prezývajú aj Diablova kométa. Môžeme ju pozorovať aj na Slovensku.

Kryovulkanická kométa v týchto dňoch dokončuje svoju 71-ročnú eliptickú obežnú dráhu okolo Slnka a väčšinu marca bude viditeľná pre znanú časť ľudí na našej planéte, vrátane nás. 

Kométa meria podľa NASA približne 17 kilometrov. Keď sa približovala k Slnku, slnečné žiarenie otvorilo svoju ľadovú škrupinu a spôsobilo erupciu ľadu a plynu, čo zvýšilo jej jas. 

 

Tieto výbušné erupcie zároveň vytvorili plynné rohy, ktoré dávajú kométe jej démonickú prezývku. Zdá sa však, že tieto ikonické rohy po nedávnych erupciách zmizli, uvádza Space.com.

Kde hľadať kométu na oblohe?

Novšie fotografie kométy tiež ukazujú, že kométa svieti na zeleno, čo je spôsobené vysokými hladinami dikarbónu v jej kóme a chvoste, čo je pomerne pri kométach zriedkavé.

Kométa práve teraz prechádza obežnou dráhou Zeme, takže najbližšie 4 týždne bude bližšie k Slnku ako my. Približne do konca marca bude možné kométu pozorovať aj voľným okom, avšak pri svetelnom smogu nebude príliš viditeľná.

Treba si preto vybrať miesto, kde je tohto svetelného smogu čo najmenej, ako napríklad v lese ďalej od mesta, ideálne na vyvýšenom mieste. Ak si však chcete kométu užiť lepšie a vidieť ju jasnejšie, pokojne si vezmite malý ďalekohľad. 

 
 

Kométa sa momentálne nachádza v súhvezdí Rýb, západným smerom vo výške 32° nad horizontom vo vzdialenosti 243 263 684 kilometrov od Zeme.

poloha kométy na oblohe
poloha kométy na oblohe, Skylive

Kométa 12P/Pons-Brooks je periodická kométa Halleyho typu, ktorú prvýkrát objavil Jean-Louis Pons 12. júla 1812 a potom ju nezávisle znovu objavil William Robert Brooks v roku 1883. Jej obežná doba je približne 71,3 roka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd