Jedna katastrofa za druhou: Počasie sa najviac „vyzúrilo“ v USA

Spojené štáty americké Veronika Salayová

Extrémne poveternostné udalosti sa od letného obdobia po súčasnosť najviac vyzúrili v USA. V poslednej dobe tu nastali rekordné výkyvy v počasí a aj viaceré historické udalosti, ktoré Spojené štáty radia medzi najturbulentnejšie, čo sa počasia týka. 

USA od leta čelí viacerým klimatickým udalostiam, ktoré boli tento rok rekordné vo viacerých smeroch. Zjednodušene sa dá povedať, že na USA sa valila jedna katastrofa za druhou.

Spojené štáty čelili najväčším požiarom, aké boli v jednotlivých krajinách zaznamenané. Colorado malo len minulý mesiac tri najväčšie požiare v histórii štátu.

O požiaroch v Kalifornii sa ani netreba zmieňovať. Od polovice augusta zhoreli v celej Kalifornii viac ako 4 milióny akrov, čím sa prekonal celoštátny rekord. Požiare rástli dokonca ešte aj minulý mesiac prudko. Dym z oboch extrémnych požiarov sa dostal aj do Európy.

Horúčavy lámali teplotné rekordy napríklad v Kalifornii a Oregone, kde zaznamenali najteplejší september v histórii meraní. Teplé, suché a veterné počasie tak mali za následok najničivejšie požiare v histórii niektorých štátov USA. 

Teplo a sucho v niektorých štátoch prudko vystriedal extrémne skorý príchod zimy. Tuhá zima už počas októbra panovala v štátoch ako Montana, Minnesota, Washington, Nové Mexiko, Texas či Kansas. Išlo o historicky najskorší príchod zimy, aký bol doteraz zaznamenaný na mnohých miestach. 

Rekordná je aj tohtoročná hurikánová sezóna, a to vo viacerých smeroch. Atlantická hurikánová sezóna 2020 je najaktívnejšou sezónou od roku 1851. Oficiálne skončí 30. novembra, no viacerí odborníci sa zhodli na tom, že to môže byť dlhšie, čo by mohol byť ďalší z rekordov ohľadom poveternostných udalostí v USA. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd