Jedna z najsilnejších snehových búrok za posledných 60 rokov a takmer -60°C. Zima v Rusku je krutá

Jedna z najsilnejších snehových búrok za posledných 60 rokov a takmer -60°C. Zima v Rusku je krutá
Veronika Sádovská

Vo štvrtok zasiahla Moskvu ďalšia fujavica, ktorá pokryla mesto ďalšou hrubou vrstvou snehu. V posledných dňoch klesla teplota na západe Sibíri až na -50 °C.

Vo štvrtok vypukla v Moskve jedna z najsilnejších snehových búrok za posledných 60 rokov. Len za 24 hodín zaznamenali meteorologické stanice po celom hlavnom meste viac ako pätinu priemerných snehových zrážok, uviedla tlačová agentúra Reuters. Zrážky výrazne zvýšili hrubú vrstvu snehu, ktorá ležala v meste už niekoľko posledných dní.

Veľké ťažkosti na cestách spôsobila aj fujavica. Ulice boli pokryté snehom a vodiči mali problém dostať svoje autá spod vysokých snehových závejov. V niektorých častiach Moskvy boli zatvorené školy. Vo štvrtok v Moskve teplomery ukazovali -10 °C.

Na Sibíri je takmer 60 stupňov pod nulou

Mimoriadne tuhý mráz si vyberá svoju daň v ázijskej časti Ruska. Dokonca aj na severovýchode Sibíri boli začiatkom decembra zaznamenané teploty, ktoré tam v tomto ročnom období málokedy vidno.

Minulý týždeň bolo v Oymyakone v Jakutsku zaznamenaných -58 °C a pri vysokej vlhkosti a vetre, ktoré tam prevládali, mohla pocitová teplota dosiahnuť aj pod -60 °C.

Obyvatelia ďalšieho sibírskeho mesta, Jekaterinburgu, na západe Sibíri zažili v posledných dňoch 50 stupňové mrazy. Aj vo východnej časti Sibíri poriadne tuhlo. Bolo tam však o niečo menej a to -45 °C.

Vlna studeného počasia zasiahne aj Čínu

Očakáva sa, že teploty v Číne v týchto dňoch dramaticky klesnú. Počas víkendu môžu teplomery v severovýchodnej provincii Heilongjiang, v regióne Sin-ťiang na severozápade krajiny, vo Vnútornom Mongolsku a v provinciách Gansu a Qinghai na severe ukazovať pod -40 °C.

Najsilnejší mráz sa však očakáva začiatkom budúceho týždňa. Teplotný rekord z januára 1980 je -47,9 °C a môže byť prepísaný v meste Yichun, ktoré sa nachádza v provincii Heilongjiang.

Mrazivý vzduch sa pravdepodobne dostane aj do Šanghaja. Počas víkendu tu má teplota klesnúť až na -6 °C. Tieto hodnoty sú v tejto časti krajiny a v tomto ročnom období ojedinelé. Poriadna zima tak vládne vo viacerých častiach Ázie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd