Jeseň je tu a onedlho nás čaká ZMENA času. Kedy prejdeme na zimný čas?

Jeseň je tu a onedlho nás čaká ZMENA času. Kedy prejdeme na zimný čas?
Veronika Salayová

Jeseň je tu a s ňou sa nám spája aj prechod z letného času na zimný. O pár týždňov si totiž všetci povinne meníme čas na svojich hodinkách. Kedy?

Povinná zmena času dvakrát za rok je vec, ktorú niektorí ľudia vítajú a neprekáža im, no sú mnohí aj takí, ktorí by toto striedanie času najradšej zrušili a ponechali v platnosti iba jeden čas bezo zmeny. 

Pred pandémiou koronavírusu v roku 2018 sa o zrušení zmeny času v Európskej únii veľmi vážne diskutovalo a podnikli sa aj určité kroky k jeho zrušeniu, no nakoniec bolo všetko inak...

Čas si budeme meniť ešte pár rokov

V európskych krajinách prebehla online anketa, v ktorej sa ľudí pýtali, či by chceli zrušiť striedanie času a ak áno, ktorý čas by si zvolili, aby ostal v platnosti. 

Výsledkom ankety bolo, že väčšina ľudí by si ponechala letný čas. K uplatneniu tohto kroku však už nedošlo, pretože do „hry“ náhle vstúpila už spomínaná pandémia koronavírusu, ktorá odsunula túto tému na ďalšie rokovania až do konca roku 2026. 

Zmena času dvakrát do roka ostáva teda v platnosti až do roku 2027 a dovtedy bude dochádzať k tomuto striedaniu v celej Európskej únii. Až ďalšie rokovania europolitikov na túto tému ukážu, či k rušeniu naozaj dôjde, alebo nie...

Jedna takáto zmena času nás čaká už o pár týždňov a mali by sme sa na ňu pripraviť, aby sme na poslednú chvíľu neostali zaskočení.

Kedy nastáva zmena času?

Posledný októbrový víkend nastane zmena času, kedy sa letný čas mení na zimný. V nedeľu 29. októbra 2023 o 3:00 h ráno nastane zmena času, kedy sa hodiny posunú na 2:00 h ráno.

Pri prechode z letného na zimný čas sa teda hodinky nastavujú o hodinu späť, takže v noci budeme môcť počítať s ďalšími 60 minútami extra spánku navyše. 

Dobrou správou teda je, že si pospíme o hodinu dlhšie, čo poteší najmä tých, ktorí majú ráno problém vstať z vyhriatej postele. Daňou za hodinu spánku navyše je však to, že v poobedňajších hodinách v dôsledku posunu času a postupného skracovania denného svetla nastane tma oveľa skorej.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd