Juh Európy zasiahlo sucho. Zatvárajú vodné elektrárne a zvyšuje sa riziko požiarov

Dominik Cenkner

Kým v našich končinách ešte stále vládne zima so všetkým čo k nej patrí - teda aj so zrážkami, juh Európy bojuje s opačným problémom. Viaceré krajiny totiž trápi sucho.

Kritickú situáciu hlásia krajiny ako Portugalsko či Taliansko. V prvej menovanej krajine už museli prísť s prísnymi pravidlami na ochranu pitnej vody, ktoré budú v platnosti najbližšie dva roky.

Takéto sucho si nepamätá ani 93 ročný José Batista, ktorý žije v centrálnej časti Portugalska od narodenia. Ako uviedol pre miestne médiá, naposledy takéto sucho zažil v roku 1945. Sucho je tam pritom od novembra pričom v týchto dňoch čelí extrémnemu či veľkému suchu takmer polovica krajiny.

„O rieke Zêzere a jej krásach sa spieva v ľudových piesňach. Teraz však pripomína viac pohrebisko lodí, ktoré uviazli na vyprahnutom dne,“ hovorí José. Za pravdu mu dávajú aj ďalší dotknutí obyvatelia, najmä rybári či poľnohospodári.

Situácia v centrálnej časti Portugalska je natoľko kritická, že až 5 vodných elektrární tam prerušilo prevádzku. Kvôli nedostatku vody sú tak v Portugalsku ako aj Španielsku suchou nohou dostupné obce, ktoré kvôli priehradám zaplavila voda.

Bez vody je aj Taliansko

So suchom nebojujú len na Pyrenejskom polostrove, ale aj v ďalších krajinách na juhu Európy, najmä v Taliansku. Koryto najdlhšej talianskej rieky Pád je v týchto dňoch napol vyschnuté.

Obyvatelia Turína ho tak využívajú ako nové miesto na odpočinok. O závažnosti situácie hovorí aj tamojšia Regionálna agentúra životného prostredia.

„Napočítali sme viac než 50 dní sucha. Prietok vody je veľmi nízky, patrí k najnižším za posledných 60 rokov meraní,“ informoval riaditeľ spomínanej agentúry, Angelo Roberto.

Jednou z príčin nedostatku vody v nižších polohách je málo snehu na horách. Pokiaľ sa situácia nezlepší, hrozia Taliansku aj v tomto zimnom období lesné požiare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd