Juhovýchod Ázie zasiahla rekordná vlna horúčav. Vietnam zaznamenal najvyššiu teplotu v histórii

Dominik Cenkner

V juhovýchodnej Ázii padali cez víkend teplotné rekordy. Región už niekoľko týždňov sužuje trvajúca vlna horúčav, ktorá priniesla utrpenie miliónom ľudí. Historicky najvyššie teploty boli zaznamenané vo Vietname, Laose a v hlavnom meste Thajska, kde sa k horúčavám pridalo aj intenzívne smogové obdobie, ktoré spôsobilo nárast úrovne znečistenia.

Vedci už dlho varujú, že vlny horúčav sa budú zhoršovať. Ide o dôsledky zrýchľujúcej sa klimatickej krízy spôsobenej človekom.

Vo Vietname dosiahli v sobotu teploty v severnom okrese Tuong Duong +44,2 stupňa Celzia. Podľa historika počasia, Maximiliana Herreru, ide o najvyššiu teplotu, aká bola kedy v krajine zaznamenaná.

V susednom Laose, v meste Luang Prabang, dosiahla v sobotu teplota +43,5 °C. Prekonal sa tak národný rekord +42,7 stupňa Celzia, ktorý bol stanovený len minulý mesiac, informuje Herrera. Laoské hlavné mesto Vientiane tento víkend tiež prekonalo svoj historický rekord. Teplota tam vystúpila na +42,5 °C.

Rekordné teploty aj v Thajsku

Medzitým v Thajsku v sobotu zaznamenali v Bangkoku doteraz najvyššiu teplotu - +41 stupňov Celzia.

Hlavné mesto patrí k veľkým častiam Thajska, ktoré od konca marca trpia teplotami od +30 do +40 °C. V polovici apríla sa severozápadné mesto stalo prvým miestom v krajine, kde teplota prekročila +45 stupňov Celzia, uviedol Herrera na základe údajov thajského meteorologického úradu. Minulý mesiac thajský premiér Prajut Čan-o-Ča vyjadril obavy z „nebezpečne vysokých teplôt v rôznych častiach Thajska“.

Apríl a máj sú v tejto časti sveta najteplejšími v roku 

Apríl a máj sú v južnej a juhovýchodnej Ázii zvyčajne najhorúcejšími mesiacmi roka. Teploty tam stúpajú až kým každoročné monzúnové dažde neprinesú úľavu.

Očakáva sa, že v najbližších dňoch sa teploty v celom regióne opäť priblížia k priemeru, ale bezprecedentné horúčavy sú čoraz častejšie, pretože klimatická kríza sa zintenzívňuje. Štúdia z roku 2022 určila, že nebezpečné vlny horúčav pri teplotách +39,4 stupňa Celzia a viac sa budú do prelomu storočí vyskytovať trikrát až desaťkrát častejšie.

V trópoch, ktoré zahŕňajú veľkú časť Ázie, sa podľa štúdie počet dní s „extrémne nebezpečnými horúčavami“ - definovanými ako +51 °C - môže zdvojnásobiť, čo ohrozí obyvateľov postihnutých krajín. „Z definície nevieme, čo by sa mohlo stať, ak by boli veľké skupiny obyvateľstva vystavené bezprecedentnému stresu z tepla a vlhkosti,“ povedal už skôr hlavný autor štúdie, Lucas Vargas Zeppetello, z Harvardovej univerzity, „ale vlny horúčav v posledných desaťročiach už boli mimoriadne smrteľné a v budúcnosti je vážny dôvod na obavy.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd