Juhozápad Českej republiky zasiahlo zemetrasenie. Zaznamenali sme ho aj na Slovensku

Juhozápad Českej republiky zasiahlo zemetrasenie. Zaznamenali sme ho aj na Slovensku
Dominik Cenkner

Štvrtkové dopoludnie prinieslo u našich susedov v Českej republike zemetrasenie. Otrasy boli pomerne silné, cítilo ich množstvo obyvateľov. Okrem toho sme ich zaznamenali aj na Slovensku.

Ako informuje Európske stredomorské seizmologické stredisko (EMSC), k zemetraseniu došlo o 11:41 h. Podľa predbežných údajov malo silu 3,4 magnitúdy.

Z ďalších informácií vyplýva, že išlo o plytké zemetrasenie. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 13 km.

 

Epicentrum otrasov sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od mesta Blatná a zároveň 59 kilometrov juhovýchodne od Plzne. Otrasy tak cítilo množstvo obyvateľov.

Informácie o zemetrasení v Českej republike
Informácie o zemetrasení v Českej republike, emsc.org

Otrasy boli krátke, ale silné

Ako vyplýva z hlásení obyvateľov na stránkach EMSC, otrasy boli pomerne silné. „Roztriasol sa celý panelák, dunelo to ako keby prechádzali tanky – byt na prvom poschodí. Ľudia na treťom poschodí pociťovali chvenie stien, nábytku,“ znie jedno z hlásení 9 km od epicentra.

Zemetrasenie pocítili aj obyvatelia vzdialenejšieho okolia. „Zvláštne hučanie v okolí (najprv som myslela, že okolo ide väčšia technika) a začalo drnčať sklo v oknách (staršie okná), dva psy začali zbesilo štekať, mohlo to trvať tak 5 sekúnd,“ uviedla ďalšia svedkyňa, ktorá sa nachádzala až 84 km od epicentra.

Z oblasti zatiaľ nie sú hlásené väčšie škody. Situáciu budeme ďalej sledovať.

Už teraz ale vieme, že sme otrasy pocítili aj na Slovensku. Zachytili ho naše seizmogramy na západe krajiny, napr. v Modre či v Zelenej studničke.

Záznam seizmografu z Modry
Záznam seizmografu z Modry, seismology.sk

Zemetrasenia v Českej republike

 

Zemetrasenia v Českej republike nie sú neobvyklé, ale väčšinou sú slabé a nespôsobia žiadne škody. Najaktívnejšou oblasťou je Chebsko na západe krajiny, kde sa vyskytujú tzv. zemetrasené roje, t.j. série slabých otrasov v krátkom čase.

Silnejšie zemetrasenia s magnitúdou nad 4 sa v Česku vyskytujú len zriedka. V roku 2024 sa však takéto zemetrasenie už vyskytlo.

 

Najsilnejšie zemetrasenie s magnitúdou 4,0 zaznamenali seizmológovia 1. februára 2024 v severozápadných Čechách, v blízkosti mesta Cheb. Zemetrasenie bolo cítiť v širokom okolí, ale nespôsobilo žiadne vážne škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd