Júl 2023 je rekordne najteplejší mesiac v histórii. Takto horúco na Zemi ešte nikdy nebolo

Júl 2023 je rekordne najteplejší mesiac v histórii. Takto horúco na Zemi ešte nikdy nebolo
Veronika Salayová

Tohtoročný júl na Zemi bude podľa rozboru vedcov najteplejší v histórii meraní. Takýto horúci júl sme na našej planéte ešte nikdy nezažili. 

Podľa štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnili vedci z univerzity v Lipsku, bude júl 2023 zaznamenaný ako rekordne najteplejší v celosvetovom meradle v histórii meraní.

Globálna priemerná teplota bude tento mesiac približne o 1,5 °C vyššia ako predindustriálny priemer. Podľa údajov Európskej únie bude hodnota minimálne o 0,2 °C vyššia ako v júli 2019, ktorý je považovaný za doteraz najteplejší.

Globálna teplota takmer +17 °C

Ako povedal klimatológ Karsten Haustein z univerzity v Lipsku, rozdiel medzi tohtoročným júlom a júlom 2019 je tak výrazný, že už teraz môžeme s absolútnou istotou povedať, že to bude najteplejší júl.

Bežne sa priemerná teplota na Zemi v júli pohybuje okolo +16 °C a tento rok vystúpila na takmer +17 °C. Tlačová agentúra Reuters uviedla, že skoré, menej presné klimatické údaje získané z ľadových jadier a letokruhov stromov naznačujú, že Zem nebola taká teplá už 120 000 rokov.

Svetová meteorologická organizácia WMO tiež považovala za extrémne pravdepodobné, že júl 2023 bude globálne rekordne teplejší.

Ako povedal Piers Forster, klimatický vedec z University of Leeds vo Veľkej Británii, tento júl „je takmer určite najteplejším mesiacom v inštrumentálnom zázname“. Výsledok potvrdilo aj niekoľko nezávislých súborov údajov, ktoré kombinujú merania na súši a v oceáne. Je to štatisticky spoľahlivé, vysvetlil vedec.

Éra globálneho varu

Vo štvrtok sa k týmto informáciám vyjadril aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres. Ako povedal, éra globálneho otepľovania sa skončila a nastala „éra globálneho varu“.

„Klimatické zmeny sú tu. Je to desivé a toto je len začiatok,“ povedal vo štvrtok Guterres. Šéf OSN poznamenal, že stále je možné obmedziť nárast globálnej teploty na 1,5 °C a vyhnúť sa najhorším účinkom klimatických zmien, a to prostredníctvom dramatických a okamžitých klimatických opatrení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd