Júlový superspln vašimi očami. Takto vyzerala nočná obloha na Slovensku

Veronika Sádovská

Včera večer nastal druhý superspln v tomto roku. Mesiac sa nám zdal veľmi blízky a veľmi veľký. Videli ste ho aj vy?

Naši čitatelia nás zaplavili svojimi fotografiami júnového supersplnu, za čo im ďakujeme. Môžeme si tak pozrieť ako vyzeral Mesiac počas noci na našej oblohe.

Superspln, ktorý nastal túto noc bol už druhý v tomto roku a nazýva sa aj búrkový a to jednoducho preto, že v júli padá zvyčajne najviac zrážok. Mnohí možno tento rok dúfajú, že tieto zrážky superspln aj prinesie.

Kedy nastáva superspln?

Mesiac sa pohybuje okolo Zeme v eliptickej dráhe. Teda sú oblasti, kedy je Zemi bližšie (perigeum) a kedy je vzdialenejší (apogeum). Ak je Mesiac v splne a nachádza sa blízko perigea, javí sa nám väčší.

Mesiac môže byť väčší o 10 až 30 %. Závisí to aj od iných okolností.

V skutočnosti Mesiac nebol takto veľký, ako sa nám zdalo. Dokonca podľa astronómov bol len o 15 % väčší ako najmenší spln tohto roku.

Za všetko môže optická ilúzia a spôsob vnímania nášho oka. Oko porovnáva jednotlivé objekty, ktoré sú zdanlivo blízko seba.

Keď Mesiac vychádza nad obzorom, porovnávame ho s tým, čo vidíme na obzore. Ak vyjde vyššie už sa nám zdá menší, pretože ho nemáme s čím porovnať.

Tento jav už sledovali dokonca prví moreplavci. Nedokázali si vysvetliť ako to, že keď je Mesiac nízko, zdá sa im taký veľký a ak je v strede nočnej oblohy, je oveľa menší.

Na záver vo fotogalérii si môžete pozrieť vaše úlovky Mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd